Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A

Hoeveel pensioen heeft u al opgebouwd?

Zolang u pensioen opbouwt bij PMT, ontvangt u jaarlijks een Uniform Pensioenoverzicht (UPO), dit jaar uiterlijk begin juni. Hierin staat hoeveel pensioen, partnerpensioen en wezenpensioen u heeft opgebouwd. Ook ziet u hoeveel pensioen u kunt verwachten op uw AOW-leeftijd als u bij uw huidige werkgever blijft werken. Bekijk uw UPO in Mijn PMT. 

De pensioenconsulent beantwoordt

In deze video geeft pensioenconsulent Esther Schut antwoord op de 3 meestgestelde vragen over UPO.  

Accepteer de persoonlijke cookies om deze inhoud alsnog te tonen.Kloppen uw gegevens op het UPO? Doe de check!

Het is goed om te controleren of uw persoonlijke gegevens, gegevens van uw (eventuele) partner en salaris kloppen. Met deze handige checklist kunt u snel en makkelijk de belangrijkste informatie controleren. Doe nu de check.

Klopt de informatie op uw UPO niet? Vraag dan uw werkgever de nieuwe gegevens aan ons door te geven. Wij passen dit direct aan. 

Toelichting pensioenbedragen UPO op AOW-leeftijd

Op uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) ziet u uw pensioenbedragen op de AOW-leeftijd. De meeste mensen gaan namelijk op hun AOW-leeftijd met pensioen.

Op het UPO ziet u 2 pensioenbedragen staan:

  1. Het opgebouwde pensioen. Dit is het pensioen dat u al heeft opgebouwd. 
  2. Het te bereiken pensioen. Dit is het pensioen dat u in totaal kunt opbouwen als u tot de AOW-leeftijd in de sector blijft werken.

Is alles goed geregeld voor nu en later?

Bekijk uw pensioenoverzicht goed en ontdek welk bedrag u later aan pensioen kunt verwachten. Is dit genoeg voor uw wensen in de toekomst? In deze infographic leggen we u uit wat welk bedrag betekent. Klik op de afbeelding hiernaast om de infographic te bekijken.

Bekijk de infographic

Mogelijkheden voor extra pensioen

Met uw pensioenoverzicht heeft u inzicht in uw financiële situatie. Misschien heeft u nog wensen voor later, is uw pensioen dan genoeg? En wat als u onverhoopt overlijdt? Heeft uw partner dan voldoende inkomen? Wat kunt u hiervoor doen? 

  • ANW Pensioen: is het partnerpensioen bij uw overlijden mogelijk te weinig? Dan kunt u een extra verzekering voor ANW Pensioen bij ons afsluiten. 
  • Pensioensparen: u spaart een bedrag voor uw pensioen. Voor pensioensparen heeft u de factor A nodig van uw Uniform Pensioenoverzicht. 
  • Lijfrenteverzekering: u sluit zelf een lijfrenteverzekering af. U betaalt periodiek premies en bouwt zo een kapitaal op. Op de afgesproken einddatum ontvangt u een uitkering. U heeft de factor A nodig van uw Uniform Pensioenoverzicht. 

Uw UPO digitaal

Ontvangt u het Uniform Pensioenoverzicht nog per post? Geef dan nu uw e-mailadres door en wijzig uw postvoorkeur in Mijn PMT. Dat is sneller, beter voor het milieu en u heeft alle berichten op één plek. Ook kunt u in Mijn PMT altijd uw actuele pensioenopbouw zien.  

Veelgestelde vragen

Algemeen

Bouwt u pensioen bij ons op? Dan ontvangt u uiterlijk begin juni 2024 het Uniform Pensioenoverzicht. U vindt de UPO’s ook in Mijn PMT. 

We versturen de pensioenoverzichten niet allemaal tegelijk, maar in delen van 2 mei tot 8 juni. Het kan dus kloppen dat u en uw collega's het overzicht niet op hetzelfde moment ontvangen. Maar iedereen ontvangt vóór 1 juli het Uniform Pensioenoverzicht. 

Ga naar Mijn PMT en kijk onder 'uw documenten'. Hier kunt u uw meest recente pensioenoverzicht downloaden en printen of opslaan op uw computer. 

Ja, dat kan: 

  • Ga naar Mijn PMT  
  • Vul uw e-mailadres in. 
  • Vink aan dat u uw post voortaan via e-mail wilt ontvangen. 

U krijgt dan volgend jaar een e-mail als het pensioenoverzicht voor u klaar staat in Mijn PMT. Onder 'Documenten' vindt u al uw pensioenoverzichten. 

Uw gegevens

Laat het uw werkgever weten. Wij krijgen uw gegevens namelijk van uw werkgever. De bedragen die u ziet zijn gebaseerd op de bij ons bekende gegevens per 31 december 2023. Veranderingen na 31 december 2023 in uw salaris of dienstverband zijn niet in dit pensioenoverzicht verwerkt.​ 

Voor pensioenopbouw boven de salarisgrens van € 89.382 (2024) bruto per jaar tot € 137.800 (2024) heeft PMT een aanvullende regeling ‘Pensioenopbouw boven de Salarisgrens’. 

Werknemers binnen de Metaal en Techniek kunnen hier alleen aan deelnemen als de werkgever deze aanvullende regeling heeft afgesloten. Vraag dit na bij uw werkgever. Lees meer over Pensioenopbouw boven de Salarisgrens. 

Wij kunnen op dit moment uw precieze inkomen niet op uw pensioenoverzicht laten zien. In  Mijn PMT vindt u wél uw echte inkomen. 

Uw inkomen boven € 137.800 telt niet mee voor de pensioenopbouw in 2024. Wij kunnen op dit moment uw precieze inkomen niet op uw pensioenoverzicht laten zien. In Mijn PMT vindt u wél uw echte inkomen. Lees meer op Pensioenopbouw boven de Salarisgrens.

Het pensioenoverzicht is gebaseerd op uw situatie op 31 december 2023. Bent u na die datum getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan? Of heeft u na die datum uw partner met wie u samenwoont aangemeld? Dan staat uw partner nog niet vermeld op uw pensioenoverzicht. Natuurlijk staat uw partner wel vermeld in Mijn PMT onder ‘Partner’. 

Lees meer over Trouwen of samenwonen. 

Als u getrouwd bent of u heeft een geregistreerd partnerschap, dan hoeft u uw partner niet aan te melden. Dit krijgen wij automatisch door van de gemeente. Woont u samen én heeft u bij de notaris een samenlevingsovereenkomst opgesteld? Meld dan zelf uw partner aan. 

Kijk hiervoor bij Trouwen of samenwonen. 

Uw pensioen

De factor A of 'pensioenaangroei' (de A staat voor aangroei) is het pensioen dat u opbouwt in een kalenderjaar. Heeft u een lijfrente of doet u mee aan pensioensparen, dan heeft u bij het doen van uw belastingaangifte uw factor A nodig. 

Voor de belastingaangifte over 2023 gebruikt u de factor A van 2022. Deze staat op uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) in Mijn PMT. 

In uw pensioenoverzicht ziet u de bedragen per 31 december van het afgelopen jaar, op de AOW-leeftijd die op dat moment van toepassing was. In Mijn PMT ziet u het pensioen op dit moment.  

Het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) is een wettelijk verplicht overzicht. Dat is voor iedereen hetzelfde en laat alleen de bruto bedragen zien. De netto bedragen vindt u wel op Mijn PMT. 

Op www.mijnpensioenoverzicht.nl staat een overzicht van al uw opgebouwde pensioenen. Dus ook van andere pensioenfondsen of –verzekeraars dan PMT en de AOW die u van de overheid krijgt. U logt in met uw DigiD of eDAS. 

AOW is een basispensioen vanuit de overheid. Woont of werkt u in Nederland, dan bent u verzekerd voor de AOW. Wanneer u AOW ontvangt, hangt af van uw AOW-leeftijd. Deze kunt u berekenen op de website van de Sociale Verzekeringsbank: www.svb.nl. 

Gaat u bijna met pensioen en wilt u in Mijn PMT een proefberekening maken? Dan gaan wij er standaard vanuit dat u recht heeft op het volledige AOW-bedrag. 

Heeft u in het buitenland gewoond? Dan kan het zijn dat u minder AOW ontvangt van de overheid. 

Op www.mijnpensioenoverzicht.nl ziet u uw verwachte pensioen inclusief AOW. Hier vindt u een overzicht van al uw opgebouwde pensioenen, ook dat van andere pensioenfondsen of pensioenverzekeraars. 

Eind augustus 2024 ontvangt u uw Uniform Pensioenoverzicht. Ga naar Mijn PMT en kijk onder 'uw documenten'. Hier kunt u uw nieuwste pensioenoverzicht bekijken of opslaan op uw computer.

Waarmee kunnen we u helpen?