Bijna met pensioen

Bij PMT bepaalt u zelf hoe en wanneer u met pensioen gaat. Bijvoorbeeld op uw AOW-leeftijd, maar eerder, later of deeltijdpensioen is ook mogelijk. Neem minimaal 6 maanden van tevoren contact op met PMT. De definitieve aanvraag moet uiterlijk 3 maanden voor ingang door PMT ontvangen zijn. Doet u niets? Dan houden wij de AOW-leeftijd aan. Wij sturen u dan automatisch 6 maanden voor AOW-datum het aanvraagformulier toe.

Welke keuzes passen bij uw situatie?

U kunt bij ons verschillende pensioenkeuzes maken. Welke voor u verstandig is, hangt af van uw persoonlijke situatie. U kunt de pensioenkeuzes ook met elkaar combineren. Zo ontstaat uw eigen pensioen op maat. Denk goed na over uw keuze(s). U kunt ze maar 1 keer maken.

Eerder of later met pensioen?

Eerder met pensioen

U kunt eerder met pensioen gaan. Uw pensioen wordt dan wel lager, omdat wij het opgebouwde pensioen over een langere periode moeten betalen.

Later met pensioen

U kunt ook langer doorwerken en uw pensioen later laten ingaan. Dit kan tot 5 jaar na uw AOW-leeftijd. Hierdoor wordt uw pensioen per maand hoger. In de overzichten die u van ons ontvangt en op Mijn PMT rekenen we met een ingangsdatum van 68 jaar. Let op: een verzoek tot uitstel tot nĂ¡ de pensioenrichtdatum van 68 jaar moet wel uiterlijk drie maanden voor 68 jaar schriftelijk zijn ingediend.

Minder gaan werken of een hoog/laag pensioen?

Minder gaan werken

U kunt een deel van uw pensioen in laten gaan. Dit noemen we deeltijdpensioen. U kunt hiernaast gewoon blijven werken. Over de uren die u dan nog werkt, blijft u pensioen opbouwen. U moet dit wel met uw werkgever bespreken.

De werkgever verlaagt de uren van het dienstverband naar rato als u minder dan 50% met deeltijdpensioen gaat.

Als u meer dan 50% met deeltijdpensioen gaat, dan moet de werkgever de arbeidsovereenkomst opzeggen en kan hij een nieuwe arbeidsovereenkomst met u aangaan. Dit kan gevolgen hebben voor uw arbeidsvoorwaarden.

Een hoog/laag pensioen

Wilt u eerst wat meer pensioen ontvangen en vanaf een bepaalde datum minder? Dat kan en noemen we hoog/laag pensioen. Andersom kan ook, dat heet laag/hoog pensioen.

Extra pensioen voor u of uw partner?

Extra pensioen ontvangen

U kunt ook partnerpensioen ruilen voor extra pensioen voor uzelf. Dit kan een goed idee zijn als uw partner zelf een goed inkomen heeft. Hebt u geen partner? Dan ruilen we het partnerpensioen automatisch in voor extra pensioen voor u. Uw pensioen wordt hierdoor hoger.

Meer pensioen voor uw partner

Ook kunt u een deel van uw pensioen inruilen voor extra partnerpensioen. Dit kan een slim idee zijn als u bijvoorbeeld een jongere partner heeft of uw partner geen of weinig inkomsten heeft.

Wat moet u doen?

 1. Log in op Mijn PMT om te zien hoe hoog uw pensioen is. U berekent eenvoudig de hoogte van uw pensioen bij de verschillende keuzes.

  Heeft u ook pensioen bij een ander pensioenfonds? Ga dan naar mijnpensioenoverzicht.nl. Hier vindt u ook de hoogte en ingangsdatum van uw AOW.

 2. Bekijk alle mogelijkheden. Bedenk wanneer u met pensioen wilt gaan, of u parttime wilt blijven werken of dat u in 1 keer stopt met werken.

 3. 6 maanden voor uw AOW-leeftijd sturen wij u het aanvraagformulier voor de pensioeningang.

  Wilt u eerder met pensioen? Neem dan zelf contact met ons op.

Inloggen op Mijn PMT

Goed om te weten

  • Voor berekeningen gaan wij uit van een standaard pensioenrekenleeftijd: bij ons is dit 68 jaar. De meeste mensen kiezen ervoor op de AOW-datum met pensioen te gaan, daarom is de datum waarop u standaard bij PMT met pensioen gaat uw AOW-datum. Ligt uw AOW-datum voor uw 68e? Dan worden de bedragen in Mijn PMT dus lager.
  • De overgangsregeling Voorwaardelijk Pensioen (VPL) is op 31 december 2020 onvoorwaardelijk geworden. Dat betekent dat wij deze pensioenrechten definitief toekennen aan werknemers die hier uitzicht op hebben. Als u recht heeft op voorwaardelijk pensioen, ontvangt u in februari 2021 een brief over de hoogte van dit pensioen. Lees meer over voorwaardelijk pensioen.
  • Bent u gescheiden of had u een samenlevingscontract? Dan heeft uw ex-partner misschien recht op een deel van uw pensioen en het partnerpensioen. In Mijn PMT ziet u welk deel voor uzelf bestemd is. Het deel voor uw ex-partner is hier al van afgehaald. Dat geldt alleen als wij binnen 2 jaar op de hoogte zijn gesteld van de gemaakte afspraken in het echtscheidingsconvenant.
  • We krijgen veel vragen over de loonheffingskorting van de Belastingdienst. U mag dit maar op 1 inkomen toepassen. De Belastingdienst kan u precies uitleggen hoe dit werkt.
  • Als uw pensioen is ingegaan, betaalt u over uw pensioenuitkering belasting. In Mijn PMT ziet u de netto bedragen per maand.

Laat u goed voorlichten

U kunt alle pensioenkeuzes maar 1 keer maken. Neem contact op met onze pensioenconsulenten, zij helpen u graag.

Woont u in het buitenland? Wij beantwoorden uw vragen graag via e-mail of telefonisch.

  Bent u gescheiden of had u een samenlevingscontract? Dan heeft uw ex-partner misschien recht op een deel van uw pensioen en het partnerpensioen. In Mijn PMT ziet u welk deel voor uzelf bestemd is. Het deel voor uw ex-partner is hier al van afgehaald. Dat geldt alleen als wij binnen 2 jaar op de hoogte zijn gesteld van de gemaakte afspraken in het echtscheidingsconvenant.

Maak een belafspraak

Wilt u contact met PMT? Wij bellen u op een moment dat het u uitkomt. Maak een belafspraak via de online afspraakplanner.

Maak een belafspraak

Waarmee kunnen we u helpen?