Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A

Bijna met pensioen

Bij PMT bepaalt u zelf hoe en wanneer u met pensioen gaat. Bijvoorbeeld op uw AOW-leeftijd, maar eerder, later of deeltijdpensioen is ook mogelijk. Neem minimaal 6 maanden van tevoren contact op met PMT. De definitieve aanvraag moet uiterlijk 3 maanden voor ingang door PMT ontvangen zijn. Doet u niets? Dan houden wij de AOW-leeftijd aan. Wij sturen u dan automatisch 6 maanden voor AOW-datum het aanvraagformulier toe.

Welke keuzes passen bij uw situatie?

U kunt bij ons verschillende pensioenkeuzes maken. Welke voor u verstandig is, hangt af van uw persoonlijke situatie. U kunt de pensioenkeuzes ook met elkaar combineren. Zo ontstaat uw eigen pensioen op maat. Denk goed na over uw keuze(s). U kunt ze maar 1 keer maken.

Eerder of later met pensioen?

Eerder met pensioen

U kunt eerder met pensioen gaan. Uw pensioen wordt dan wel per maand lager, omdat wij het opgebouwde pensioen over een langere periode moeten betalen.

Later met pensioen

U kunt ook langer doorwerken en uw pensioen later laten ingaan. Dit kan tot 5 jaar na uw AOW-leeftijd. Hierdoor wordt uw pensioen per maand hoger. Let op: uw pensioen uitstellen tot ná 68 jaar moet u uiterlijk 3 maanden voor uw 68e aan ons doorgeven.

Minder gaan werken of een hoog/laag pensioen?

Minder gaan werken

U kunt een deel van uw pensioen in laten gaan. Dit noemen we deeltijdpensioen. U kunt hiernaast gewoon blijven werken. Over de uren die u dan nog werkt, blijft u pensioen opbouwen tot u de AOW-leeftijd bereikt. U moet dit wel met uw werkgever bespreken.

De werkgever verlaagt de uren van het dienstverband naar rato als u minder dan 50% met deeltijdpensioen gaat.

Als u meer dan 50% met deeltijdpensioen gaat, dan moet de werkgever de arbeidsovereenkomst opzeggen en kan hij een nieuwe arbeidsovereenkomst met u aangaan. Dit kan gevolgen hebben voor uw arbeidsvoorwaarden.

Een hoog/laag pensioen

Wilt u eerst wat meer pensioen ontvangen en vanaf een bepaalde datum minder? Dat kan en noemen we hoog/laag pensioen. Andersom kan ook, dat heet laag/hoog pensioen.

Extra pensioen voor u of uw partner?

Extra pensioen ontvangen

U kunt ook partnerpensioen ruilen voor extra pensioen voor uzelf. Dit kan een goed idee zijn als uw partner zelf een goed inkomen heeft. Hebt u geen partner? Dan ruilen we het partnerpensioen automatisch in voor extra pensioen voor u. Uw pensioen wordt hierdoor hoger.

Meer pensioen voor uw partner

Ook kunt u een deel van uw pensioen inruilen voor extra partnerpensioen. Dit kan een slim idee zijn als u bijvoorbeeld een jongere partner heeft of uw partner geen of weinig inkomsten heeft.

Wat moet u doen?

 1. Log in op Mijn PMT om te zien hoe hoog uw pensioen is. U berekent eenvoudig de hoogte van uw pensioen bij de verschillende keuzes.

  Heeft u ook pensioen bij een ander pensioenfonds? Ga dan naar mijnpensioenoverzicht.nl. Hier vindt u ook de hoogte en ingangsdatum van uw AOW.

 2. Bekijk alle mogelijkheden. Bedenk wanneer u met pensioen wilt gaan, of u parttime wilt blijven werken of dat u in 1 keer stopt met werken.

 3. 6 maanden voor uw AOW-leeftijd sturen wij u het aanvraagformulier voor de pensioeningang.

  Wilt u eerder met pensioen? Neem dan zelf contact met ons op.

Inloggen op Mijn PMT

Goed om te weten

  • Uw pensioenleeftijd bepaalt u zelf. Dat kan de AOW-leeftijd zijn, maar u kunt ook vóór of ná AOW-leeftijd met pensioen gaan. Wat dat betekent voor uw pensioen, berekent u eenvoudig in de pensioenplanner op Mijn PMT
  • De overgangsregeling Voorwaardelijk Pensioen (VPL) is op 31 december 2020 onvoorwaardelijk geworden. Dat betekent dat deze pensioenrechten zijn toegekend en toegevoegd aan het opgebouwde pensioen van werknemers die hiervoor in aanmerking kwamen. Deze werknemers ontvingen eind februari 2021 een persoonlijke brief over de hoogte van dit pensioen. Lees meer over voorwaardelijk pensioen.
  • Bent u gescheiden of had u een samenlevingscontract? Dan heeft uw ex-partner misschien recht op een deel van uw pensioen en het partnerpensioen. In Mijn PMT ziet u welk deel voor uzelf bestemd is. Het deel voor uw ex-partner is hier al van afgehaald. Dat geldt alleen als wij binnen 2 jaar op de hoogte zijn gesteld van de gemaakte afspraken in het echtscheidingsconvenant.
  • We krijgen veel vragen over de loonheffingskorting van de Belastingdienst. U mag dit maar op 1 inkomen toepassen. De Belastingdienst kan u precies uitleggen hoe dit werkt.
  • Als uw pensioen is ingegaan, betaalt u over uw pensioenuitkering belasting. In Mijn PMT ziet u de netto bedragen per maand.

Laat u goed voorlichten

U kunt alle pensioenkeuzes maar 1 keer maken. Neem contact op met onze pensioenconsulenten, zij helpen u graag.

Woont u in het buitenland? Wij beantwoorden uw vragen graag via e-mail of telefonisch.

Bent u gescheiden of had u een samenlevingscontract? Dan heeft uw ex-partner misschien recht op een deel van uw pensioen en het partnerpensioen. In Mijn PMT ziet u welk deel voor uzelf bestemd is. Het deel voor uw ex-partner is hier al van afgehaald. Dat geldt alleen als wij binnen 2 jaar op de hoogte zijn gesteld van de gemaakte afspraken in het echtscheidingsconvenant.

Maak een belafspraak

Wilt u contact met PMT? Wij bellen u op een moment dat het u uitkomt. Maak een belafspraak via de online afspraakplanner.

Maak een belafspraak

Waarmee kunnen we u helpen?