Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A

Trouwen en samenwonen

In onze pensioenregeling regelen we pensioen voor u, maar ook voor uw partner. Dat noemen we partnerpensioen. Uw partner ontvangt dit als u er niet meer bent. Heeft u kinderen? Dan krijgen zij – onder bepaalde voorwaarden – na uw overlijden wezenpensioen. Via Mijn PMT ziet u hoeveel partner- en wezenpensioen u heeft opgebouwd.

Getrouwd of geregistreerd partner

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, krijgen wij daar automatisch bericht van via de gemeente. Vervolgens registreren we uw partner in onze administratie. Als u overlijdt, heeft uw partner recht op het partnerpensioen.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap na uw pensioen

Als u met pensioen gaat en geen partner hebt, dan wordt het partnerpensioen omgezet in een hoger ouderdomspensioen. Gaat u trouwen of een geregistreerd partnerschap aan na uw pensionering, dan krijgt uw nieuwe partner na uw overlijden geen partnerpensioen.

Woont u samen?

Als u een samenlevingsovereenkomst of -verklaring getekend heeft en op hetzelfde adres bent ingeschreven, heeft uw partner onder voorwaarden recht op partnerpensioen als u overlijdt. Daarom is het belangrijk dat u uw partner aanmeldt bij ons. Dat kan per post of via het contactformulier: voeg de kopie toe als bijlage. Alleen dan kunnen we uw partner bereiken als u er niet meer bent.

Woont u samen zonder samenlevingsovereenkomst of -verklaring? Dan heeft uw partner geen recht op partnerpensioen als u overlijdt. Wilt u weten hoe er wel recht ontstaat? Neem dan contact met ons op.

Extra partnerpensioen

U kunt voor uw partner extra partnerpensioen regelen met een aanvullende verzekering. Dat kunt doen door een ANW Pensioen af te sluiten. U kunt ook een deel van uw pensioen inruilen voor extra partnerpensioen. Dit kunt u doen zodra u met pensioen gaat of als uw pensioenopbouw bij PMT stopt.

Wat moet u doen

  1. Woont u samen? Meld uw partner dan zelf bij ons aan. Stuur ons een kopie van uw samenlevingsovereenkomst of -verklaring per post of als bijlage bij het contactformulier.

  2. In Mijn PMT en op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) ziet u hoeveel partner- en wezenpensioen er is opgebouwd.

  3. Trouwt u in het buitenland? Hier krijgen wij geen automatisch bericht van. Stuur ons een kopie van uw trouwakte per post of online. Alleen dan kunnen wij uw partner registreren.

  4. Verlaat u de sector Metaal en Techniek? Dan vervalt een deel van het partnerpensioen, omdat een deel van het partnerpensioen is verzekerd op risicobasis. Dit pensioen is gedekt zolang u deelneemt aan de pensioenregeling van PMT. U kunt wel een deel van het ouderdomspensioen inruilen om op een hoger partnerpensioen uit te komen.

Goed om te weten

  • Vóór uw pensioen ingaat, kiest u of u het partnerpensioen inruilt voor extra pensioen voor uzelf, of andersom. Deze keuze kunt u maar 1 keer maken.

Maak een belafspraak

Wilt u contact met PMT? Wij bellen u op een moment dat het u uitkomt. Maak een belafspraak via de online afspraakplanner.

Maak een belafspraak

Waarmee kunnen we u helpen?