Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A

Trouwen en samenwonen

In onze pensioenregeling regelen we pensioen voor u, maar ook voor uw partner. Dat noemen we partnerpensioen. Uw partner ontvangt dit als u er niet meer bent. Heeft u kinderen? Dan krijgen zij – onder bepaalde voorwaarden – na uw overlijden wezenpensioen. Via Mijn PMT ziet u hoeveel partner- en wezenpensioen u heeft opgebouwd.

Getrouwd of geregistreerd partner

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, krijgen wij daar automatisch bericht van via de gemeente. Vervolgens registreren we uw partner in onze administratie. Als u overlijdt, heeft uw partner recht op het partnerpensioen.

Accepteer de persoonlijke cookies om deze inhoud alsnog te tonen.Huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenwonen na uw pensioen

Als u met pensioen gaat en geen partner hebt, dan wordt het partnerpensioen omgezet in een hoger ouderdomspensioen. Gaat u trouwen, wordt u geregistreerd partner of gaat u samenwonen na uw pensionering, dan krijgt uw nieuwe partner na uw overlijden geen partnerpensioen.

Woont u samen?

Heeft u een samenlevingsovereenkomst of -verklaring en bent u op hetzelfde adres ingeschreven? Dan heeft uw partner onder voorwaarden recht op partnerpensioen als u overlijdt. Daarom is het belangrijk dat u uw partner bij ons aanmeldt. Dat kan in Mijn PMT of per post. Alleen dan kunnen we uw partner bereiken als u er niet meer bent.

Woont u samen zonder samenlevingsovereenkomst of -verklaring? Dan heeft uw partner geen recht op partnerpensioen als u overlijdt. Wilt u weten hoe er wel recht ontstaat? Neem dan contact met ons op.

Extra partnerpensioen

U kunt voor uw partner extra partnerpensioen regelen met een aanvullende verzekering. Deze verzekering heet ANW Pensioen. Dit pensioen betalen wij uit tot de AOW-leeftijd van uw partner. De premie die u hiervoor betaalt, is afhankelijk van uw leeftijd en de hoogte van het gekozen verzekerde bedrag. Gebruik bij het berekenen van de premie het overzicht van de maandpremies ANW Pensioen. Meer informatie vindt u op onze pagina ANW Pensioen.

De pensioenconsulent beantwoordt

In deze video geeft pensioenconsulent Jan-Willem antwoord op de 3 meestgestelde vragen over trouwen.

Accepteer de persoonlijke cookies om deze inhoud alsnog te tonen.Wat moet u doen

 1. Woont u samen? Meld uw partner dan altijd zelf bij ons aan. Dit kan in Mijn PMT of per post. We hebben een kopie nodig van de volgende 3 pagina’s uit uw samenlevingsovereenkomst of -verklaring:

  • de eerste pagina waar uw namen op staan:
  • de pagina waar de zorgplicht naar elkaar wordt genoemd;
  • de laatste pagina met de handtekeningen en stempel van de notaris.

 2. In Mijn PMT en op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) ziet u hoeveel partner- en wezenpensioen er is opgebouwd.

 3. Trouwt u in het buitenland? Hier krijgen wij geen automatisch bericht van. Stuur ons een kopie van uw trouwakte. Dit kan online in Mijn PMT of per post. Alleen zo kunnen wij uw partner registreren.

 4. Verlaat u de sector Metaal en Techniek? Dan vervalt een deel van het partnerpensioen, omdat een deel van het partnerpensioen is verzekerd op risicobasis. Dit pensioen is gedekt zolang u deelneemt aan de pensioenregeling van PMT. U kunt wel een deel van het ouderdomspensioen inruilen om op een hoger partnerpensioen uit te komen.

Goed om te weten

 • Vóór uw pensioen ingaat, kiest u of u het partnerpensioen inruilt voor extra pensioen voor uzelf, of andersom. Deze keuze kunt u maar 1 keer maken.

Maak een belafspraak

Wilt u contact met PMT? Wij bellen u op een moment dat het u uitkomt. Maak een belafspraak via de online afspraakplanner.

Maak een belafspraak

Waarmee kunnen we u helpen?