Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A

Deeltijdpensioen

U kunt gedeeltelijk met pensioen gaan en gedeeltelijk blijven werken. Deeltijdpensioen kan interessant zijn als u meer tijd wil besteden aan familie, vrienden of hobby’s, maar ook graag wil blijven werken. U kunt in overleg met uw werkgever besluiten om eerst in deeltijd met pensioen te gaan en daarna volledig.

Wat betekent deeltijdpensioen?

Gedeeltelijk met pensioen gaan kan vanaf 10%. De omvang van het dienstverband wordt ten minste met 10% verminderd met een minimum van 3,8 uur per week.

U kunt bijvoorbeeld 1 middag in de week met pensioen. Werkt u fulltime, dan kiest u ervoor om voor 10% met pensioen te gaan. Wilt u voor anderhalve dag in de week met pensioen? Dan kiest u ervoor om voor 30% met pensioen te gaan. Het overige pensioen kunt u op een later moment aanvragen. Gaat u van 10% pensioen naar bijvoorbeeld 30%, dan moet daar minimaal 1 jaar tussen zitten.

Gaat u gedeeltelijk met pensioen tot en met 50%? Dan is het voldoende om het dienstverband aan te passen op basis van de uren die u wilt blijven werken. Het dienstverband hoeft in dat geval niet volledig beëindigd te worden. Uw werkgever geeft de urenvermindering door aan PMT.

Gaat u voor meer dan 50% met pensioen? Dan wordt uw arbeidscontract beëindigd. Als u bij uw werkgever blijft werken, dan krijgt u een nieuw contract.

U kunt elk moment van deeltijdpensioen naar volledig pensioen. U hoeft dan geen jaar te wachten.

De pensioenconsulent beantwoordt

In deze video geeft pensioenconsulent Goos antwoord op de 3 meestgestelde vragen over deeltijdpensioen.

Accepteer de persoonlijke cookies om deze inhoud alsnog te tonen.Wat is belangrijk bij deze keuze?

  • Bespreek de mogelijkheden met uw werkgever.
  • Als u voor deeltijdpensioen kiest, ontvangt u een lager pensioen na uw AOW-leeftijd dan wanneer u volledig doorwerkt tot aan uw AOW-datum.
  • Bij een deeltijdpensioen kiest u in eerste instantie alleen voor de eerste periode. Als u méér met pensioen gaat (bijvoorbeeld van 1 dag in de week naar 2 dagen in de week), maakt u opnieuw keuzes voor het deel dat u nog niet met pensioen bent.

Welke keuzes kunt u ook maken?

U kunt meerdere pensioenkeuzes met elkaar combineren.

Generatiepact
Misschien is het interessant om deel te nemen aan het Generatiepact. Bij deeltijdpensioen neemt u al een deel van het pensioen op dus blijft er later minder over. Bij het Generatiepact werkt u minder tegen minder loon, maar uw pensioenopbouw blijft 100% waardoor u meer pensioen overhoudt. Wilt u deelnemen aan het Generatiepact? Ga naar www.generatiepactmetaalentechniek.nl of www.mvtcao.nl/oudere-medewerkers/generatiepact of www.sftw.nl/generatiepact voor alle informatie. Het Generatiepact maakt geen onderdeel uit van de pensioenregeling van PMT. 

Meer informatie en hulp

Wilt u meer informatie of hulp bij uw keuze?

Ga naar de pensioenplanner op Mijn PMT. U berekent daar eenvoudig wat uw pensioenuitkering wordt als u kiest voor gedeeltelijk met pensioen gaan.

Bereken uw pensioen op Mijn PMT

 

Neem contact op met Klanteninformatie als u hulp nodig heeft bij het maken van uw keuzes.

Of neem contact op met een pensioenconsulent in uw regio om uw situatie te bespreken in een persoonlijk kosteloos gesprek.