Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A

Mijn ouder is overleden

Gecondoleerd met het verlies van je ouder. We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over wezenpensioen. Hier vind je meer informatie.

Wanneer heb je recht op wezenpensioen?

 • Je bent jonger dan 18 jaar
 • Je bent jonger dan 27 en volgt een opleiding waaraan je meer dan 20 uur per week besteedt.

Voor het ontvangen van een wezenpensioen maakt het niet uit of je een biologisch kind, adoptiekind,  pleegkind of stiefkind bent. Een aanvullende voorwaarde voor stief- en pleegkinderen is wel dat je werd opgevoed en onderhouden door de overleden (ex-)deelnemer van onze pensioenregeling.

Wanneer heb je geen recht op wezenpensioen?

Je hebt geen recht op wezenpensioen als je 27 jaar of ouder bent.

Tot welke leeftijd ontvang je een wezenpensioen?

 • Tot en met 17 jaar
 • Tot en met 26 jaar, zolang je een opleiding volgt waaraan je 20 uur per week besteedt.

Kleine bedragen wezenpensioen mogen wij afkopen. Je ontvangt dan in 1 keer het hele wezenpensioen in plaats van iedere maand een deel. Wij doen dit alleen als het wezenpensioen onder de wettelijke afkoopgrens ligt. Deze grens is € 592,51 (2024) per jaar.

Hoe vraag je wezenpensioen aan?

 • Als je recht hebt op wezenpensioen, ontvang je binnen 2 weken na het overlijden van je ouder het ‘Aanvraagformulier Wezenpensioen’ op het adres waar je staat ingeschreven. Daarop staat ook de hoogte van het wezenpensioen. Ben je minderjarig, dan is op het formulier de handtekening van je andere ouder of voogd nodig.
 • Stuur het aanvraagformulier zo snel mogelijk op via e-mail of post. Als wij het formulier vóór de 12e in de maand volgend op het overlijden van je vader of moeder ontvangen, dan staat het wezenpensioen rond de 25ste van die maand op je rekening. Stuur je het aanvraagformulier later op? Dan krijg je de uitkeringen van het wezenpensioen waar je tot dan toe recht op hebt met terugwerkende kracht in 1 keer uitbetaald.
 • Woonde je overleden ouder in het buitenland? Of woon je zelf in het buitenland? Dan hebben we nog extra informatie van je nodig. Neem daarvoor contact op met onze Klanteninformatie.

Belasting

Veranderingen in je inkomen hebben altijd gevolgen voor je belastingen. 

 • Je belastingaangifte
  Je ontvangt elk jaar in januari een jaaropgave van het wezenpensioen. Deze opgave kan je gebruiken voor je belastingaangifte.
 • Je loonheffingskorting aanpassen
  Heb je naast het wezenpensioen nog andere inkomens, zoals salaris van een bijbaantje of een aanvullende beurs? Meestal is kiezen voor de loonheffingskorting op je hoogste inkomen de beste keuze. Wordt er nu geen loonheffingskorting toegepast op het wezenpensioen bij ons, maar is het wel je hoogte inkomen? Laat het dan aanpassen. Lees op de pagina Loonheffingskorting hoe je gemakkelijk regelt of bekijk de video.

Goed om te weten

 • Is je opleiding afgerond of stop je tijdelijk? Geef dit door aan onze Klanteninformatie. Wij zetten je wezenpensioen dan (tijdelijk) stop.