Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A

Mijn ex-partner is overleden

Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. We hebben de informatie op een rij gezet.

Wanneer heeft u recht op bijzonder partnerpensioen?

Bijzonder partnerpensioen is het deel van het partnerpensioen waar u recht op heeft als uw ex-partner is overleden. Behalve als u hier afstand van heeft gedaan. U ontvangt automatisch het aanvraagformulier van PMT.

Hoe lang heeft u recht op bijzonder partnerpensioen?

Als u recht heeft op bijzonder partnerpensioen ontvangt u dit pensioen vanaf de maand die volgt op de maand waarin uw ex-partner is overleden. U ontvangt het bijzonder partnerpensioen zolang u leeft.

Was uw ex-partner al met pensioen en ontving u een deel van het ouderdomspensioen (bijzonder ouderdomspensioen)? U ontvangt nog bijzonder ouderdomspensioen in de maand van het overlijden van uw ex-partner. Daarna stopt het bijzonder ouderdomspensioen en gaat het bijzonder partnerpensioen in.

Wat geeft u door aan PMT?

Nederland

 • Als u in Nederland getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had, hoeft u niets aan ons door te geven. U ontvangt binnen 2 weken het aanvraagformulier. Hierop staat ook de hoogte van het bijzonder partnerpensioen. Stuur het ingevulde aanvraagformulier en alle gevraagde bijlagen zo snel mogelijk terug. Als wij het formulier vóór de 12e in de maand volgend op het overlijden van uw ex-partner ontvangen, dan staat het bijzonder partnerpensioen rond de 25e van die maand op uw rekening. Stuurt u het aanvraagformulier later op? Dan ontvangt u het pensioen een maand later met terugwerkende kracht.
 • Woonde u samen met een samenlevingsovereenkomst? Stuur ons dan een kopie van uw samenlevingsovereenkomst op. Dit hoeft alleen als u dat nog niet eerder had gedaan. Stuur ons alleen: 
  • de pagina waar uw namen op staan;
  • de pagina waar de zorgplicht naar elkaar wordt genoemd;
  • de pagina met de handtekening of stempel van de notaris.
 • Woonde u samen zonder samenlevingsovereenkomst? Neem dan contact op met onze Klanteninformatie.

Buitenland

Was u in het buitenland getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan? Stuur ons dan een kopie van de huwelijksakte of de akte van geregistreerd partnerschap en een kopie van de echtscheidingsakte. Dit hoeft alleen als u dat nog niet eerder had gedaan.

Belastingaangifte

Veranderingen in uw inkomen hebben altijd gevolgen voor de belastingen en eventuele toeslagen.

 • Uw belastingaangifte
  U krijgt elk jaar in januari een jaaropgave van het bijzonder partnerpensioen. Deze opgave gebruikt u voor uw eigen belastingaangifte.
 • Uw loonheffingskorting aanpassen
  Meestal is kiezen voor de loonheffingskorting op uw hoogste inkomen de beste keuze. Wordt er nu geen loonheffingskorting toegepast op het partnerpensioen bij ons, maar is het wel uw hoogte inkomen? Laat het dan aanpassen. Lees op de pagina Loonheffingskorting hoe u dit gemakkelijk regelt of bekijk de video.

Goed om te weten

 • Als uw ex-partner kinderen heeft, ontvangen zij wezenpensioen tot 18 jaar of zolang zij studeren tot 27 jaar. Kijk voor meer informatie ook op de pagina over wezenpensioen.
 • Als uw ex-partner nog andere ex-partners heeft, is het mogelijk dat het bijzonder partnerpensioen niet alleen voor u bestemd is. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met onze Klanteninformatie.