Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A

Waardeoverdracht

Heeft u bij meerdere werkgevers of in meerdere sectoren gewerkt? Dan heeft u waarschijnlijk bij verschillende uitvoerders een pensioen opgebouwd. Het kan dan slim zijn om uw pensioenen samen te voegen, dit noemen we waardeoverdracht. Er zijn meerdere soorten waardeoverdracht: waardeoverdracht naar PMT, waardeoverdracht naar een andere pensioenuitvoerder en automatische waardeoverdracht.

Waardeoverdracht naar PMT

Komt u in de sector Metaal en Techniek werken? Dan bouwt u pensioen op bij PMT. Het pensioen dat u eerder bij een andere pensioenuitvoerder heeft opgebouwd, kunt u meenemen naar PMT. Dat noemen we inkomende waardeoverdracht. Als u in de Metaal en Techniek komt werken, meldt uw werkgever u bij ons aan. U krijgt binnen een maand bericht van ons over waardeoverdracht.

Accepteer de persoonlijke cookies om deze inhoud alsnog te tonen.Waar moet ik op letten?

Of waardeoverdracht een goede keuze is, hangt af van uw persoonlijke situatie en de financiële situatie van uw vorige pensioenuitvoerder en PMT. Voor u kiest voor waardeoverdracht is het belangrijk om de pensioenuitvoerders met elkaar te vergelijken. Er zijn een aantal punten waar u op kunt letten bij het maken van uw keuze. Denk aan verschillend partnerpensioen en een andere pensioenleeftijd. En andere keuzes als u met pensioen gaat. Gebruik onze Pensioenvergelijker om de pensioenregelingen met elkaar te vergelijken.

U vraagt een offerte voor waardeoverdracht aan in Mijn PMT. Eventueel kunt u een aanvraagformulier downloaden en dit per post naar ons opsturen. Vanaf het moment dat u de offerte aanvraagt, duurt het ongeveer 7 maanden voordat uw pensioen is overgedragen.

Wanneer is waardeoverdracht handig voor mij?

Waardeoverdracht kan handig voor u zijn wanneer u bij meerdere pensioenuitvoerders een pensioen heeft opgebouwd. Als u kiest voor waardeoverdracht, heeft u al uw pensioenen bij elkaar. Het kan overzichtelijker voor u zijn. U krijgt uw pensioen uitbetaald door 1 fonds in plaats van meerdere. Ook neemt uw pensioen bij PMT toe en hierdoor ook het partnerpensioen.

Weet u niet bij welke pensioenuitvoerders u een pensioen heeft opgebouwd? Op www.mijnpensioenoverzicht.nl staan uw pensioenen bij elkaar. U ziet daar ook hoeveel pensioen u heeft opgebouwd. Elke 5 jaar ontvangt u ook een pensioenoverzicht van uw oude pensioenregelingen.

Wanneer is waardeoverdracht geen goede keuze voor mij?

Soms is het beter om uw pensioen bij uw vorige pensioenfonds te laten staan. U moet de pensioenreglementen en de financiële situatie goed met elkaar vergelijken om te bepalen of waardeoverdracht een passende keuze voor u is. Houd er rekening mee dat u bij waardeoverdracht meer afhankelijk bent van de financiële situatie van 1 fonds. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met Klanteninformatie of maak een afspraak met een pensioenconsulent in de buurt.

Hoe vraag ik online waardeoverdracht aan?

  1. Log in op Mijn PMT.

  2. Klik op 'Mijn Pensioengegevens' en vervolgens op 'Meer weten over waardeoverdracht'.

  3. Klik op 'Vraag waardeoverdracht aan' en volg de stappen om een offerte voor waardeoverdracht aan te vragen.

  4. Offerte aangevraagd? Dan kan het ongeveer 7 maanden duren voordat uw pensioen is overgedragen.

De pensioenfondsen moeten gezond zijn

Om uw pensioen mee te kunnen nemen van het ene pensioenfonds naar het andere, moeten beide pensioenfondsen er financieel goed voor staan. Dit wordt gemeten aan de hand van de beleidsdekkingsgraad. Dat is de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen 12 maanden. Voor waardeoverdracht moet de beleidsdekkingsgraad van allebei de pensioenfondsen minimaal 100% zijn. Op de pagina Dekkingsgraad leest u meer informatie over de dekkingsgraden.

Hoe lang duurt waardeoverdracht?

Beide pensioenuitvoerders hebben 2 maanden de tijd om gegevens aan te leveren. Daarna heeft u zelf nog 2 maanden om te beslissen of u het eens bent met de offerte die u ontvangt. Het kan daardoor zo’n 7 maanden duren voordat uw pensioen overgedragen is van het ene fonds naar het andere.

Uw pensioen meenemen naar uw nieuwe pensioenuitvoerder

Gaat u werken buiten de metaal en techniek? En is uw opgebouwde pensioen bij PMT hoger dan € 592,51 (2024) bruto per jaar? Dan kunt u ervoor kiezen om uw pensioen mee te nemen naar uw nieuwe pensioenuitvoerder. Dit heet uitgaande waardeoverdracht. Als u kiest voor uitgaande waardeoverdracht, heeft u al uw pensioenen bij elkaar. Dat kan overzichtelijker voor u zijn. U krijgt uw pensioen uitbetaald door 1 fonds in plaats van meerdere.

Soms is het beter om uw pensioen bij uw vorige pensioenfonds te laten staan. U moet de pensioenreglementen en de financiële situatie goed met elkaar vergelijken om te bepalen of uitgaande waardeoverdracht passende keuze voor u is. Houd er rekening mee dat u bij waardeoverdracht meer afhankelijk bent van de financiële situatie van 1 fonds.

U vraagt de waardeoverdracht aan bij uw nieuwe pensioenuitvoerder. Als u uw pensioen niet overdraagt aan een nieuwe pensioenuitvoerder, dan blijft uw pensioen staan bij PMT. U vindt de hoogte van uw pensioen in Mijn PMT.

Automatische waardeoverdracht klein pensioen

Is uw opgebouwde pensioen bij PMT tussen de € 2,00 en € 592,51 (2024) bruto per jaar? Dan dragen we uw pensioen automatisch over aan uw nieuwe pensioenuitvoerder. Hier hoeft u zelf niets voor te doen. Dit noemen we automatische waardeoverdracht. Automatische waardeoverdracht gaat ook door als de financiële situatie niet goed is. U vindt de hoogte van uw pensioen in Mijn PMT.

Heeft u voor 1 januari 2018 onze sector verlaten en heeft u een klein pensioen bij PMT opgebouwd? Dan kunt u wel waardeoverdracht aanvragen.