Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A

Wij verbeteren ons administratiesysteem en Mijn PMT. Wijzigingen doorgeven of een pensioen aanvragen is nu niet mogelijk. Begin januari 2024 kunt u weer wijzigingen doorgeven.

Minder pensioen en meer partnerpensioen

U kunt (een deel van) het pensioen dat u heeft opgebouwd omzetten naar een hoger partnerpensioen. Meer partnerpensioen en dus minder pensioen kan interessant zijn als u een partner heeft die zelf geen inkomsten heeft of te weinig pensioen heeft opgebouwd.

Wat betekent meer partnerpensioen?

Partnerpensioen is een pensioen voor uw partner. Dat wordt maandelijks uitgekeerd ná uw overlijden. Uw partner ontvangt dit pensioen dan levenslang.

U kunt het partnerpensioen verhogen door een deel van uw pensioen in te wisselen. Uw pensioen wordt dus lager. Maar uw pensioen mag niet lager worden dan het partnerpensioen.

Wat is belangrijk bij deze keuze?

  • Meld uw partner zelf bij ons aan, als hij of zij nog niet bij ons bekend is.
  • Let op: het inwisselen van pensioen is een eenmalige keuze. U kunt dat niet meer ongedaan maken.
  • Heeft u door deelname aan het ANW Pensioen een extra partnerpensioen voor uw partner verzekerd? Dan kunt deze voortzetten totdat uw partner zijn of haar AOW-leeftijd bereikt. De premie voor ANW Pensioen betaalt u, na ingang van uw pensioen, rechtstreeks aan PMT.
  • Wisselt u een deel van uw pensioen in voor een hoger partnerpensioen? Uw pensioen mag niet lager worden dan uw partnerpensioen.
  • Wisselt u uw pensioen in voor een hoger partnerpensioen? Uw partner moet ook akkoord gaan met uw pensioenaanvraag en deze mede ondertekenen door in te loggen met DigiD. Bij een papieren aanvraagformulier moet uw partner ook ondertekenen.

 

Welke keuzes kunt u ook maken?

U kunt meerdere pensioenkeuzes met elkaar combineren.

Meer informatie en hulp

Wilt u meer informatie of hulp bij uw keuze?

Ga naar de pensioenplanner op Mijn PMT. U berekent daar eenvoudig wat het partnerpensioen wordt na uw overlijden. 

Bereken uw pensioen op Mijn PMT

 

Neem contact op met Klanteninformatie als u hulp nodig heeft bij het maken van uw keuzes.

Of neem contact op met een pensioenconsulent in uw regio om uw situatie te bespreken in een persoonlijk kosteloos gesprek.