Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A

Scheiden / uit elkaar

Bij het beëindigen van een relatie denkt u misschien niet meteen aan uw pensioen. Maar een scheiding heeft er wel veel invloed op. Hieronder staan de belangrijkste zaken op een rijtje voor als u getrouwd/geregistreerd partner was of samenwoonde. Wilt u meer weten of heeft u hulp nodig? Neem dan contact met ons op. We zitten klaar om u te helpen.

Scheiding of einde geregistreerd partnerschap

Via de gemeente krijgen wij automatisch bericht van een scheiding of einde geregistreerd partnerschap. Maakt u geen andere afspraken? Dan heeft uw ex-partner wettelijk recht op de helft van het ouderdomspensioen dat u opbouwde tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit heet standaardverdeling of verevening. Uw pensioen wordt hierdoor lager.

Daarnaast heeft uw ex-partner recht op het opgebouwde partnerpensioen tot het moment van de echtscheiding. Dit noemen wij bijzonder partnerpensioen.

Zowel uw eigen pensioen als dat van uw ex-partner gaat in zodra u met pensioen gaat. We keren uit tot u overlijdt. Als uw ex-partner overlijdt, voegen we zijn of haar deel weer toe aan uw pensioen.

 

Accepteer de persoonlijke cookies om deze inhoud alsnog te tonen.Een andere verdeling

U kunt het ouderdomspensioen ook anders verdelen. Misschien staan de afspraken die u hierover gemaakt heeft in de huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden. Zo niet, bespreek het en leg de gemaakte afspraken vast in het echtscheidingsconvenant. Vul het formulier Verdeling ouderdomspensioen bij scheiding in en stuur dit samen met de gemaakte afspraken en een kopie van de eerste (namen partners) en de laatste pagina (handtekeningen/stempel notaris/rechtbank/advocaat ) van het (echt)scheidingsconvenant binnen 2 jaar na de scheiding naar ons op. Dat kan per post of online. Dan maken wij de verdeling in orde.

Conversie: een eigen pensioen voor uw ex-partner

U kunt ook samen kiezen voor conversie. Het deel van uw ouderdomspensioen en bijzonder partnerpensioen voor uw ex-partner zetten we om in een eigen pensioen voor hem of haar. Dit pensioen is dan niet meer gekoppeld aan uw pensioen, de ingangsdatum van uw pensioen of de datum waarop u overlijdt. Uw ex-partner bepaalt zelf wanneer dit pensioen ingaat. Let op: wanneer uw ex-partner overlijdt, komt zijn of haar deel van het pensioen niet terug naar u.

Accepteer de persoonlijke cookies om deze inhoud alsnog te tonen.Beëindiging samenwonen

Woonde u samen met een samenlevingsovereenkomst of -verklaring? Dan heeft uw ex-partner recht op het partnerpensioen dat u heeft opgebouwd tot u uit elkaar ging. Het partnerpensioen voor een eventuele nieuwe partner wordt dan wel lager. De ex-partner heeft in deze situatie geen recht op een deel van het ouderdomspensioen. Let op: u moet zelf bij ons aangeven dat u uit elkaar bent. Alleen zo kunnen wij alles in orde maken.

Afstand doen van partnerpensioen

Uw ex-partner kan besluiten afstand te doen van zijn of haar deel van het partnerpensioen, door het formulier Afstandsverklaring bijzonder partnerpensioen in te vullen en naar ons te sturen. Geef binnen 2 jaar aan PMT door voor welke verdeling u heeft gekozen, zowel voor het ouderdoms- als het partnerpensioen. Dan kunnen wij dit in onze administratie verwerken en staan de aanspraken juist in Mijn PMT en op uw UPO. Geeft u de verdeling pas na 2 jaar aan ons door? Dan hebben we naast uw handtekening ook de handtekening van uw ex-partner nodig.

Wat moet u doen?

  1. Bespreek met uw ex-partner hoe u uw pensioen wilt verdelen.

  2. Meld die afspraken aan ons binnen 2 jaar na de scheidingsdatum. Als u wilt afwijken van de standaardverdeling, hebben we ook de instemming van uw ex-partner nodig.

  3. Woonde u samen met een samenlevingsovereenkomst of -verklaring en beëindigt u het samenwonen? Dan is het belangrijk dat u contact met ons opneemt.

Goed om te weten

  • Als u na uw scheiding weer trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of notariële samenlevingsovereenkomst afsluit, dan ontvangt uw nieuwe partner het partnerpensioen dat vanaf de scheidingsdatum is opgebouwd bij PMT. Als u van uw nieuwe partner scheidt, heeft deze ex-partner ook recht op de helft van het ouderdomspensioen dat u tijdens uw tweede huwelijk heeft opgebouwd.
  • Het pensioen voor uw ex-partner mag na de verdeling niet lager zijn dan € 594,89 (2023) bruto per jaar. Als de pensioenopbouw volledig binnen de huwelijkse periode valt, dan mag het pensioen na verevening niet onder de afkoopgrens komen.
  • Bent u in het buitenland gescheiden? Laat het ons dan weten door gewaarmerkte kopieën van de huwelijksakte en bewijs van echtscheiding (de eerste en de laatste pagina) naar ons te sturen. Vermeld hierbij hoe u het pensioen wilt verdelen.
  • Bouwt u beiden pensioen op bij PMT? Stuur dan allebei een formulier Verdeling van het ouderdomspensioen bij scheiding in, waarop u de keuze voor de verdeling van het pensioen aangeeft.

 

Maak een belafspraak

Wilt u contact met PMT? Wij bellen u op een moment dat het u uitkomt. Maak een belafspraak via de online afspraakplanner.

Maak een belafspraak

Waarmee kunnen we u helpen?