Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A

Hoe werkt UPA?

Elke salarisperiode - maandelijks of per 4 weken - doet u pensioenaangifte via het salarispakket. Op deze pagina leest u hoe de pensioenaangifte via UPA werkt en welke fouten veel voorkomen. Heeft u een inhoudelijke of technische vraag? Raadpleeg onze digitale assistent Peter of pak de UPA-downloads erbij.

Zo werkt de UPA-aangifte

Lees hoe u in 3 stappen pensioenaangifte doet via uw salarispakket. Is het uw eerste pensioenaangifte? Zorg er dan voor dat uw administratie er helemaal klaar voor is.

  1. Aanleveren gegevens

    Lever de juiste salaris- en pensioengegevens van uw werknemers bij ons aan. Open uw salarispakket, zorg ervoor dat alle gegevens kloppen en stuur de pensioenaangifte in. Per salarispakket werkt dit anders. Neem contact op met uw softwareleverancier als u er niet uitkomt.  

    Heeft u geen salarispakket, of is het niet mogelijk om voor PMT pensioenaangifte te doen via uw salarispakket? Doe dan handmatig pensioenaangifte.

  2. Controleren en eventueel aanpassen van uw gegevens

    Fijn, u heeft de salaris- en pensioengegevens van uw werknemers aangeleverd. Wij controleren uw pensioenaangifte. Is de aangifte niet volledig, of zitten er fouten in? Dan ziet u dit terug op PMT Online en vaak ook in uw salarispakket.

    Pas de aangifte aan en stuur deze opnieuw in. 

  3. Factuur en premiebetaling

    U ontvangt de factuur rond de 23e van elke maand. De premie op de factuur wordt bepaald aan de hand van de door u ingestuurde pensioenaangifte. De betalingstermijn is 30 dagen. U kunt er ook voor kiezen om via automatische incasso te betalen. 

    Meer weten? Lees alles over de factuur en betaling bij PMT



Check de UPA foutcodes

Vanaf januari 2025 doet u pensioenaangifte via uw salarispakket. Meestal gaat dit goed. Toch kan het voorkomen dat u een foutcode of foutmelding te zien krijgt. Om u te helpen hebben wij de top 10 veelvoorkomende fouten voor u uitgewerkt. Bekijk ze snel en doe er uw voordeel mee! 

Staat uw foutcode er niet tussen, of komt u er niet uit? Neem dan contact op met ons team Accountbeheer.

Bekijk de interactieve UPA-video

Wat betekent UPA voor uw administratie? Bekijk de interactieve video. Kies het onderwerp waarover u meer wilt weten en navigeer via de buttons gelijk naar de informatie die u nodig heeft.

Accepteer de persoonlijke cookies om deze inhoud alsnog te tonen.



Veelgestelde vragen

  • U doet elke loonperiode pensioenaangifte (per maand of per 4 weken).
  • Uren oproepkrachten geeft u elke loonperiode door, ook als er geen uren zijn gemaakt.
  • U ontvangt de factuur achteraf.
  • U geeft de werkelijke normuren door (dit kan anders zijn dan 38 uur).

Rond de 23ste van elke maand ontvangt u de factuur. Wannéér u de factuur ontvangt, hangt af van het moment dat u pensioenaangifte doet. Levert u de gegevens van januari vóór 10 februari aan, dan ontvangt u rond 23 februari de factuur over januari. Levert u op of na 10 februari en voor de laatste dag van februari aan, dan ontvangt u rond 23 maart de factuur over januari.

De bijzondere situaties staan in detail uitgeschreven in het document Bijzondere situaties bij uw pensioenaangifte (UPA). Deze vindt u bij Downloads.  

Let op: dit document wordt regelmatig bijgewerkt, de nieuwste versie vindt u altijd op deze pagina.  

Vul hier uw werkgeversnummer bij PMT in. Bent u administrateur, vul dan het werkgeversnummer van de betreffende werkgever in. Dit nummer bestaat uit maximaal 6 cijfers en vindt u op PMT Online, zowel bij Bedrijfsgegevens als bij uw bedrijfsnaam. Is het werkgeversnummer korter dan 6 cijfers, bijvoorbeeld 1234 of 12345? Neem dan voorloopnullen mee tot het totaal uit 6 cijfers bestaat, in dit voorbeeld 001234 of 012345.

Let op: er mogen geen spaties in het veld voorkomen!

Het werkgeversnummer is gekoppeld aan 1 loonheffingennummer. Controleer daarom altijd of de combinatie van beide nummers klopt.

Soms vult het salarispakket zelf het Nummer leverancier in. Is dit niet het geval, vul hier dan het nummer in van de partij die de pensioenaangifte instuurt. Dit verschilt per situatie:

  1. U doet als werkgever zelf de aangifte: vul uw eigen werkgeversnummer in. Deze vindt u op PMT Online bij Bedrijfsgegevens en rechtsboven bij uw bedrijfsnaam.
  2. U doet als werkgever de aangifte voor meerdere werkgevers: vul het werkgeversnummer in van de werkgever die de aangifte instuurt.
  3. U doet als administrateur de aangifte: vul uw administrateursnummer in. Deze vindt u op PMT Online Administrateurs bij Bedrijfsgegevens en rechtsboven bij uw administrateursnaam.
  4. Uw salarispakketleverancier doet de aangifte: uw salarispakketleverancier vult het leveranciersnummer in.

Let op: is het nummer korter dan 6 cijfers, bijvoorbeeld 1234 of 12345? Neem dan voorloopnullen mee tot het totaal uit 6 cijfers bestaat, in dit voorbeeld 001234 of 012345. Er mogen geen spaties in het veld voorkomen!

Bekijk de status van uw ingestuurde pensioenaangifte op PMT online. Heeft u iets niet goed gedaan, dan ziet u een foutmelding. Corrigeer eventuele fouten in uw salarispakket en verstuur de aangepaste pensioenaangifte. Hoe dit precies werkt, dat verschilt per salarispakket.