Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 28 september 2023

Waarom woningen ons geheim voor succes zijn

Welkom weer bij onze blog, waar we graag met onze gewaardeerde deelnemers delen waarom we al sinds onze oprichting in 1948 een diepgaande liefde voor vastgoed, met een bijzondere nadruk op woningen, hebben ontwikkeld. Als jullie pensioenfonds zijn we er trots op dat we een woningportefeuille ter waarde van ongeveer €1,4 miljard beheren. Maar waarom zijn we zo enthousiast over woningen, en hoe draagt dit bij aan het welzijn van jullie, onze deelnemers?

Goed voor Nederland

Laten we beginnen met het grotere plaatje. Onze investeringen in woningen zijn niet alleen goed voor ons, maar ze zijn ook goed voor Nederland als geheel. We doen dit op een duurzame, verantwoorde en integere manier. Sinds enkele jaren hebben we, als institutionele belegger, onze stempel gedrukt op de nieuwbouwproductie in Nederland. In feite hebben we de afgelopen vijf jaar maar liefst 10% van alle nieuwbouw van woningen mogelijk gemaakt, vooral in het middenhuursegment. Dit heeft niet alleen onze portefeuille doen groeien, maar ook bijgedragen aan het verminderen van het tekort aan betaalbare woningen in ons land.

We zijn ook bijzonder trots op onze rol in het verduurzamen van bestaande woningen. Dankzij de door onze deelnemers (installateurs) aangebrachte verbeteringen konden we groene energielabels op zo'n 1500 bestaande huizen plakken. Vorige week zijn in Apeldoorn weer 35 verduurzaamde woningen uit 1987 met een A++label aan toegevoegd. Dit draagt niet alleen bij aan een groenere toekomst, het zorgt er ook voor dat we de woningen duurzaam en aantrekkelijk kunnen blijven verhuren, nu en in de toekomst én het heeft positieve gevolgen voor de werkgelegenheid in Nederland. We werken dus samen met onze eigen achterban zoals de loodgieters en dakdekkers om huizen te verduurzamen en om zonnepanelen te installeren. Dat betekent meer banen in de sector waar jullie allemaal zo gepassioneerd over zijn.

Bijkomend belangrijk feit is dat het aanhaken van onze achterban ook weer tegemoet komt aan de uitkomsten van ons onderzoek dat vorig jaar is gehouden onder actieve en gepensioneerden over verantwoord beleggen door PMT waarbij bleek dat 80% van hen het belangrijk vindt dat we beleggen in de eigen sector Metaal en Techniek.

Goed voor onze huurders

Omdat wij voor de lange termijn in woningen beleggen is het essentieel om onze huurders een stabiele en prettige woonomgeving te bieden. Tevreden huurders blijven langer wonen in hun huurwoning. Wat ons onderscheidt, is dat leegstand bijna nooit voorkomt in onze woningen. Onze huurders zijn trouw; enkelen van hen huren al sinds 1960 een woning van ons, en de gemiddelde huurperiode beslaat meer dan 10 jaar. Dat verzekert ons van constante huurinkomsten waar stabiel rendement mee wordt gewaarborgd.

Goed voor onze deelnemers en gepensioneerden

Als pensioenfonds moeten we slim beleggen om langdurig stabiele rendementen te behalen. Daarom investeren we in vastgoed. Het biedt ons de kans om risico's te spreiden in onze beleggingsportefeuille. In tijden van economische onzekerheid hebben we bewust geïnvesteerd in woningen om de Nederlandse economie te ondersteunen, vooral voor de werkgelegenheid van onze eigen achterban, metaal- en techniekprofessionals. Dit geldt ook voor verduurzamingsprojecten, waarbij we nauw samenwerken met onze deelnemers.

Slotgedachte

Het beleggen in woningen is voor ons niet zomaar een investering; het is een manier om bij te dragen aan de groei en stabiliteit van Nederland, onze huurders woongenot te bieden en onze achterban te versterken, terwijl we ook zorgen voor een gezonde financiële basis voor onze deelnemers. Wij willen hier nogmaals benadrukken dat wij al sinds 1948 investeren in betaalbare huurwoningen in Nederland. We zijn toegewijd aan het investeren in kwalitatief en duurzaam vastgoed voor de lange termijn, met risicospreiding en stabiel rendement als kernpunten. Het is een traditie die we al 75 jaar koesteren en met trots voortzetten.

Vorige week nog, heeft MN voor PMT midden in Den Haag een “verticaal dorp” met 268 huurwoningen (woontoren Adagio) aan onze portefeuille toegevoegd. In deze toren zetten we de eerste unieke stap om huurders onderling uit te dagen in hun water- en energieverbruik. Het toevoegen van deze woontoren is een mooie mijlpaal in onze geschiedenis van investeren in vastgoed. Samen met onze achterban bouwen we aan een sterker Nederland, steen voor steen.

Dank voor jullie vertrouwen in ons en voor de bijdrage die jullie leveren aan de metaal- en technieksector.

 

Terry Troost, werkgeversvoorzitter PMT

Eunice Bronswijk, werknemersvoorzitter PMT

 

Recente blogs

27 maart 2024

Laat de Wet toekomst pensioenen niet gijzelen door nieuwe discussies en vertraging

Moeten we uw “pensioenlot” laten bepalen door (nieuwe) politieke discussies? Het antwoord daarop is nee. De Wet toekomst pensioenen is geen sprookje dat uit de lucht is komen vallen. En het is ook geen eenzame reis geweest. Het is het resultaat van jarenlange discussies, onderhandelingen en analyses. In april staat weer een pensioendebat gepland. Het is heel goed mogelijk dat men dit moment aangrijpt om wederom vragen te stellen en kritische kanttekeningen bij de wet te plaatsen. Die wet is nota bene al bijna een jaar geleden van kracht geworden. Kritisch zijn is natuurlijk goed, dat houdt de boel scherp maar op een gegeven moment is het wel een keer klaar. Bedrijfstakpensioenfondsen willen graag over naar het nieuwe stelsel.

Lees artikel
19 mei 2023

Doe het wel!

Positieve en negatieve verhalen over de Wet Toekomst Pensioenen vullen inmiddels al een jaar of 2 de krant. Meningen en duidingen die ervoor zorgen dat er onduidelijkheid ontstaat. En onduidelijkheid betekent doorgaans onrust. Alleen al daarom is het goed dat de wetsbehandeling over de WTP op korte termijn wordt afgerond. In deze nieuwe blog leggen de bestuurders van PMT uit wat het belang is van het nieuwe pensioenstelsel.

Lees artikel
16 maart 2023

Zo de wind waait, waait zijn jasje!

“Gewoon even de rekenrente aanpassen, dan zijn er geen problemen met de pensioenen meer.” Tja, als het allemaal zó makkelijk en eenvoudig was…in deze nieuwe blog leggen werknemersvoorzitter Eunice Bronswijk en werkgeversvoorzitter Terry Troost uit waarom er een nieuw pensioenstelsel nodig is.

Lees artikel