Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 16 maart 2023

Zo de wind waait, waait zijn jasje!

“Gewoon even de rekenrente aanpassen, dan zijn er geen problemen met de pensioenen meer.” Tja, als het allemaal zó makkelijk en eenvoudig was…

Als je ‘s avonds thuis rustig op de bank zit, het journaal hebt gezien, vervolgens wat zapt en ondertussen ook nog met de “onmisbare” iPad op sociale media surft, kom je regelmatig opvallende of bedenkelijke zaken tegen, die serieus stof tot nadenken geven.

Waarom overstappen op een nieuw pensioenstelsel?
De Wet Toekomst Pensioenen (WTP) is een voorgenomen Nederlandse wijzigingswet. Deze wet herziet het Nederlandse pensioenstelsel en wijzigt daarvoor dertien wetten, waaronder de Pensioenwet. De planning is om de wet vanaf 1 juli 2023 in werking te laten treden, waarbij pensioenfondsen tot 2027 de tijd hebben om over te stappen naar het nieuwe stelsel. 

Politici en opponenten van de WTP kregen onlangs, in een discussieprogramma op televisie, flink wat ruimte om een sterk negatief geluid te laten horen over deze wet en vooral ernstig te waarschuwen tégen het nieuwe pensioenstelsel.

Op een ergerlijke manier werden voorstanders van de Wet toekomst pensioenen bejegend. Sommige sprekers werd het woord ontnomen of konden niet uitpraten, anderen kwamen überhaupt niet eens aan het woord. Daarnaast werd opvallend vaak ingezoomd op instemmend knikkend publiek en bij sprekers die de kijkers vooral wilden waarschuwen maken voor het 'nieuwe’ pensioenstelsel, waarnaar we waarschijnlijk overgaan. Kern van al die bedenkingen: ‘Waarom overstappen naar een nieuw stelsel? Als je gewoon even de rekenrente aanpast, dan verdwijnen alle pensioenzorgen als sneeuw voor de zon. Toch?’ Dat had dan wel goed gepast bij het weer van deze week: een beetje wind mee, waardoor de rente gelijk weer stijgt.

De rekenrente verhogen is niet de oplossing
Jammer! Een eenzijdige benadering laten horen is zonde, oneerlijk en een gemiste kans. Mensen werden via dit tv programma bang gemaakt en er werd nadrukkelijk een ‘oplossing voor de problemen’ aangedragen: verhoog nu alleen de rekenrente maar, dan komt het allemaal goed.  Over het verhogen van de rekenrente is al lang gesproken, maar dit lijkt niet de oplossing te zijn voor de problemen van het huidige pensioenstelsel. Het doet overigens ook geen enkel recht aan de inhoud van het nieuwe pensioenstelsel en aan alle partijen die hier hard aan gewerkt hebben. Als het allemaal zo simpel was, dan hadden we er niet ruim 10 jaar (!) over gedaan, om tot een akkoord te komen. Het is weinig zinvol om te blijven roepen dat als de rekenrente nou maar omhoog gaat alle problemen met de pensioenen voorbij zijn. 

Een toekomstbestendig pensioenstelsel
Al jaar en dag roepen mensen om indexatie, dat er geld genoeg ‘in de pot’ zit en dat zij daar niks van zien of merken. Nu willen we over naar een systeem, waar dat wél kan en dan hoor je mensen roepen dat juist het huidige oude systeem het beste van de wereld is. Vreemd toch?  

Nu is de rente wel gestegen, maar dat is geen zekerheid. Rekenrente aanpassen en of blijven in het huidige stelsel is niet de oplossing. Dan heb je een houding van: Zo de wind waait, waait mijn jasje. We willen een toekomstbestendig pensioenstelsel waarin iedereen zélf keuzes kan maken voor zijn of haar toekomstige pensioenuitkering.

En vergeet niet. Vorig jaar was iedereen blij dat de pensioenen niet verlaagd hoefden te worden én indexatie mogelijk was. Dat had allemaal niet gekund als we niet zouden overstappen naar het nieuwe stelsel. Deze uitzonderingen op de huidige regels zijn volledig in lijn met hoe het straks in het nieuwe stelsel werkt. Meebewegen met het economisch tij én eerder onze rendementen naar onze deelnemers kunnen brengen!

Dan moet het natuurlijk wel goed gaan op de financiële markten. Dat blijft een punt waar iedereen de onzekerheid ziet. Blijft er wel economische groei bestaan? Maakt PMT wel genoeg rendement? We werken niet met een glazen bol, maar we kijken naar de rendementen die we nu maken op lange termijn en die zijn goed. En ja, het verleden biedt géén garantie voor de toekomst… Maar wij passen ervoor om mee te gaan in ‘zo de wind waait….”.

Terry Troost, werkgeversvoorzitter PMT
Eunice Bronswijk, werknemersvoorzitter PMT

 

Recente blogs

27 maart 2024

Laat de Wet toekomst pensioenen niet gijzelen door nieuwe discussies en vertraging

Moeten we uw “pensioenlot” laten bepalen door (nieuwe) politieke discussies? Het antwoord daarop is nee. De Wet toekomst pensioenen is geen sprookje dat uit de lucht is komen vallen. En het is ook geen eenzame reis geweest. Het is het resultaat van jarenlange discussies, onderhandelingen en analyses. In april staat weer een pensioendebat gepland. Het is heel goed mogelijk dat men dit moment aangrijpt om wederom vragen te stellen en kritische kanttekeningen bij de wet te plaatsen. Die wet is nota bene al bijna een jaar geleden van kracht geworden. Kritisch zijn is natuurlijk goed, dat houdt de boel scherp maar op een gegeven moment is het wel een keer klaar. Bedrijfstakpensioenfondsen willen graag over naar het nieuwe stelsel.

Lees artikel
MVB Handen Schudden In Natuur
28 september 2023

Waarom woningen ons geheim voor succes zijn

Als pensioenfonds moeten we slim beleggen om langdurig stabiele rendementen te behalen. Daarom investeren we in vastgoed. In dit blog vertellen onze voorzitters Terry Troost en Eunice Bronswijk meer over onze vastgoedprojecten.

Lees artikel
19 mei 2023

Doe het wel!

Positieve en negatieve verhalen over de Wet Toekomst Pensioenen vullen inmiddels al een jaar of 2 de krant. Meningen en duidingen die ervoor zorgen dat er onduidelijkheid ontstaat. En onduidelijkheid betekent doorgaans onrust. Alleen al daarom is het goed dat de wetsbehandeling over de WTP op korte termijn wordt afgerond. In deze nieuwe blog leggen de bestuurders van PMT uit wat het belang is van het nieuwe pensioenstelsel.

Lees artikel