Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 19 mei 2023

Doe het wel!

De Wet Toekomst Pensioenen (WTP) brengt heel wat teweeg. Dat is ook niet zo gek want pensioen gaat ook ergens over en raakt het leven van mensen. Ook van degenen die nog niet bewust bezig zijn met pensioen. Positieve en negatieve verhalen over de WTP vullen inmiddels al een jaar of 2 de krant. Meningen en duidingen die ervoor zorgen dat er onduidelijkheid ontstaat. En onduidelijkheid betekent doorgaans onrust. Alleen al daarom is het goed dat de wetsbehandeling over de WTP op korte termijn wordt afgerond. Ons voornemen is om per 1 januari 2026 over te stappen op het nieuwe stelsel. Daar bereiden we ons op voor.

Optimaal bescherming bij ouderdom, overlijden en arbeidsongeschiktheid
De kracht van het oude én nieuwe stelsel ligt in risicodeling en collectiviteit. Wij vinden het goed dat die beide in stand worden gehouden door als geheel collectief over te gaan naar het nieuwe stelsel. Zo kunnen we optimaal bescherming blijven bieden bij ouderdom, overlijden en arbeidsongeschiktheid, inclusief nabestaandenpensioen. In het geval van een verplichtgesteld fonds als PMT worden deelnemers ook in de toekomst o.a. beschermd door het principe van geen premie (betaald door de werkgever) wel recht (op pensioen voor de werknemer). Kortom, het pensioen dat wij uitvoeren blijft fundamenteel anders dan een individueel beleggingspotje. Gelukkig maar.

Borgen van stabiliteit
Voor PMT is het belangrijk om ook in het nieuwe stelsel stabiliteit in de uitkeringen te borgen. In het nieuwe stelsel benadrukken we dat pensioen gepaard gaat met ‘onzekerheid’. Die onzekerheid zit echter ook al in het huidige stelsel, wat duidelijk werd bij de pensioenverlagingen die 10 jaar geleden werden doorgevoerd. In het nieuwe stelsel kan de solidariteitsreserve gericht worden ingezet om uitkeringen zo stabiel mogelijk te houden.

Oog voor de gepensioneerden van nu én die van de toekomst
We zijn echter nog niet in dat nieuwe stelsel. Bij de overgang naar het nieuwe systeem valt vaak de term 'evenwichtigheid'. Vrij vertaald betekent dit dat positieve of negatieve gevolgen voor alle deelnemersgroepen zo veel mogelijk in balans moeten zijn. Regelmatig vangen wij geluiden op dat er onvoldoende oog zou zijn voor het belang van gepensioneerden. PMT erkent dit beeld niet.

Balans tussen indexatie en gezonde reserve aanhouden
Wij hebben tot tevredenheid van onze achterban en het bestuur zelf onlangs de pensioenen tweemaal verhoogd, mede door de versoepelde regels die bij het nieuwe stelsel horen. Een letterlijk broodnodige ontwikkeling, gezien de recente inflatie die gelukkig weer iets af lijkt te nemen. Er is een balans gevonden tussen behoorlijk indexeren en een gezonde reserve aanhouden om met enig vlees op de botten over te stappen op het nieuwe stelsel. Evenwichtig besturen is niets nieuws, maar doen we al. Oog voor de gepensioneerden van nu én die van de toekomst.

Evenwichtige transitie
Het is wellicht de belangrijkste kerntaak van PMT: een goed pensioen, eerlijk geregeld. De solide governance helpt daarbij. In het geval van PMT hebben 2 gepensioneerden zitting in het bestuur. Ook vormen gepensioneerden een fors deel van het verantwoordingsorgaan. Wij constateren nu al dat het verantwoordingsorgaan haar adviestaak om toe te zien op een evenwichtige transitie heel serieus en voortvarend oppakt.

Meer en minder risico
Een andere belangrijke plus van de WTP is dat de risico’s in het beleggingsbeleid gericht toebedeeld kunnen worden. Jongeren kunnen meer risico’s nemen dan gepensioneerden. Voor gepensioneerden kan het renterisico veel meer beperkt worden dan in het huidige stelsel. Over al dat soort afwegingen blijven wij actief met sociale partners, ons verantwoordingsorgaan, deelnemers, gepensioneerden en werkgevers in dialoog.

Voor nu wensen we de leden van Eerste Kamer de komende weken succes met de wetsbehandeling en dialoog met de minister waarbij wij graag meegeven: ‘doe het wel’.

Terry Troost, werkgeversvoorzitter PMT
Eunice Bronswijk, werknemersvoorzitter PMT

 

Recente blogs

27 maart 2024

Laat de Wet toekomst pensioenen niet gijzelen door nieuwe discussies en vertraging

Moeten we uw “pensioenlot” laten bepalen door (nieuwe) politieke discussies? Het antwoord daarop is nee. De Wet toekomst pensioenen is geen sprookje dat uit de lucht is komen vallen. En het is ook geen eenzame reis geweest. Het is het resultaat van jarenlange discussies, onderhandelingen en analyses. In april staat weer een pensioendebat gepland. Het is heel goed mogelijk dat men dit moment aangrijpt om wederom vragen te stellen en kritische kanttekeningen bij de wet te plaatsen. Die wet is nota bene al bijna een jaar geleden van kracht geworden. Kritisch zijn is natuurlijk goed, dat houdt de boel scherp maar op een gegeven moment is het wel een keer klaar. Bedrijfstakpensioenfondsen willen graag over naar het nieuwe stelsel.

Lees artikel
MVB Handen Schudden In Natuur
28 september 2023

Waarom woningen ons geheim voor succes zijn

Als pensioenfonds moeten we slim beleggen om langdurig stabiele rendementen te behalen. Daarom investeren we in vastgoed. In dit blog vertellen onze voorzitters Terry Troost en Eunice Bronswijk meer over onze vastgoedprojecten.

Lees artikel
16 maart 2023

Zo de wind waait, waait zijn jasje!

“Gewoon even de rekenrente aanpassen, dan zijn er geen problemen met de pensioenen meer.” Tja, als het allemaal zó makkelijk en eenvoudig was…in deze nieuwe blog leggen werknemersvoorzitter Eunice Bronswijk en werkgeversvoorzitter Terry Troost uit waarom er een nieuw pensioenstelsel nodig is.

Lees artikel