Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 27 maart 2024

Laat de Wet toekomst pensioenen niet gijzelen door nieuwe discussies en vertraging

Moeten we uw “pensioenlot” laten bepalen door (nieuwe) politieke discussies? Het antwoord daarop is nee. De Wet toekomst pensioenen is geen sprookje dat uit de lucht is komen vallen. En het is ook geen eenzame reis geweest. Het is het resultaat van jarenlange discussies, onderhandelingen en analyses.  In april staat weer een pensioendebat gepland.  Het is heel goed mogelijk dat men dit moment aangrijpt om wederom vragen te stellen en kritische kanttekeningen bij de wet te plaatsen. Die wet is nota bene al bijna een jaar geleden van kracht geworden. Kritisch zijn is natuurlijk goed, dat houdt de boel scherp maar op een gegeven moment is het wel een keer klaar. Bedrijfstakpensioenfondsen willen graag over naar het nieuwe stelsel.

Fatsoenlijke pensioenen voor onze sector
Het lijkt er sterk op dat de meeste weerstand tegen onderdelen van de wet en tegen de verplichtstelling komt vanuit de hoek van instellingen en personen die baat hebben bij een toename van klanten. Commerciële belangen dus. En dan is het opletten. Juist de verplichtstelling helpt iedereen aan het hard benodigde aanvullend pensioen op de AOW. Ook in ons geval zijn werkgevers verplicht aangesloten. Dat leidt tot fatsoenlijke pensioenen, voorkomt concurrentie op arbeidsvoorwaarden en maakt het mogelijk om risico's goed te delen. Zonder winstoogmerk. Wij staan voor onze mooie sector en achterban, werkend én gepensioneerd.

Stappen richting het nieuwe pensioenstelsel
Wij vertrouwen erop dat er geen grote aanpassingen op de Wet komen. Laten we eens kijken naar de feiten. De sector heeft al enorme stappen gezet richting de implementatie ervan, sociale partners hebben onderhandelingsakkoorden gesloten, ervaringen opgedaan met het hoorrecht van verenigingen van gepensioneerden en zelfs definitieve implementatieplannen vastgesteld. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn sommige fondsen al bezig met het indienen van plannen bij toezichthouders. Dat is niet alleen vooruitgang, dat is momentum!

En laten we het hebben over de bouw van IT-systemen. Die is al ver gevorderd en bij sommige organisaties zitten ze al in de testfase. Als dat geen teken is van vertrouwen in het nieuwe stelsel, dan weten wij het niet meer.

Het gaat om vertrouwen
Maar laten we eerlijk zijn, het gaat hier niet alleen om technische aspecten. Het gaat ook om vertrouwen. Miljoenen Nederlanders hebben al verhoogde pensioenen ontvangen met het oog op de transitie naar het nieuwe stelsel. Deelnemers, gepensioneerden en werkgevers zijn intensief betrokken geweest bij deze veranderingen. Verwachtingen zijn gewekt. En laten we de verantwoordingsorganen niet vergeten. Ze zijn er niet voor niets.

Geen weg terug
En laten we ook duidelijk zijn over iets anders: er is echt geen weg terug meer. We moeten ons niet laten gijzelen door wederom eindeloze discussies. We gaan door met de implementatie van de Wet toekomst pensioenen, omdat we weten dat het de juiste stap is voor de toekomst van ons pensioen.

En wat betreft de roep om instemming via een referendum: laten we realistisch zijn. Onze respons op onderzoeken was bij het Risicohoudingonderzoek ongeveer 7,5%, bij Klanttevredenheidsonderzoeken tussen de 2% en 5%, en bij de verkiezingen voor verantwoordingsorganen (zowel voor actieven als gepensioneerden) minder dan 2%. Een referendum waarbij de meerderheid moet instemmen, is simpelweg niet haalbaar en onnodig omdat in het bestuur en het VO werkenden/gepensioneerden/werkgevers zijn vertegenwoordigd. Het zou een verspilling zijn van tijd en kosten om zoiets uit te voeren. Dus laten we ons niet afleiden door onrealistische voorstellen. Laten we ons focussen op wat echt belangrijk is: het zekeren van onze pensioenen voor de toekomst. Laten we ophouden met vertragen en het veranderen van spelregels tijdens de wedstrijd.

Eunice Bronswijk, voorzitter PMT namens werknemers en pensioengerechtigden
Terry Troost, voorzitter PMT namens werkgevers

Recente blogs

MVB Handen Schudden In Natuur
28 september 2023

Waarom woningen ons geheim voor succes zijn

Als pensioenfonds moeten we slim beleggen om langdurig stabiele rendementen te behalen. Daarom investeren we in vastgoed. In dit blog vertellen onze voorzitters Terry Troost en Eunice Bronswijk meer over onze vastgoedprojecten.

Lees artikel
19 mei 2023

Doe het wel!

Positieve en negatieve verhalen over de Wet Toekomst Pensioenen vullen inmiddels al een jaar of 2 de krant. Meningen en duidingen die ervoor zorgen dat er onduidelijkheid ontstaat. En onduidelijkheid betekent doorgaans onrust. Alleen al daarom is het goed dat de wetsbehandeling over de WTP op korte termijn wordt afgerond. In deze nieuwe blog leggen de bestuurders van PMT uit wat het belang is van het nieuwe pensioenstelsel.

Lees artikel
16 maart 2023

Zo de wind waait, waait zijn jasje!

“Gewoon even de rekenrente aanpassen, dan zijn er geen problemen met de pensioenen meer.” Tja, als het allemaal zó makkelijk en eenvoudig was…in deze nieuwe blog leggen werknemersvoorzitter Eunice Bronswijk en werkgeversvoorzitter Terry Troost uit waarom er een nieuw pensioenstelsel nodig is.

Lees artikel