Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 31 juli 2023

5 vragen over meer pensioen en minder partnerpensioen

Wist u dat er meerdere pensioenkeuzes zijn? Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor meer pensioen en minder partnerpensioen. Hoe werkt dat precies? We geven antwoord op de 5 meest gestelde vragen over ‘meer pensioen en minder partnerpensioen’.

Wat is partnerpensioen eigenlijk?
Als u pensioen opbouwt bij PMT dan bouwt u ook automatisch pensioen op voor uw partner. Dit noemen we partnerpensioen. Wanneer u komt te overlijden dan ontvangt uw partner dit pensioen.

Waarom zou ik kiezen voor meer pensioen en minder partnerpensioen?
Heeft uw partner zelf een goed pensioen? Dan kan het interessant zijn om te kiezen voor meer pensioen en minder partnerpensioen. Het pensioen stijgt niet met hetzelfde bedrag als het partnerpensioen, maar het partnerpensioen wordt ingewisseld voor meer pensioen voor uzelf. Belangrijk is dan natuurlijk wel om goed te kijken of uw partner na uw overlijden voldoende inkomen heeft om te voorzien in levensonderhoud. Uw partner ontvangt dan namelijk minder (of zelfs geen) partnerpensioen meer.

Ik heb geen partner. Wat gebeurt er met het opgebouwde partnerpensioen?
Heeft u geen partner, dan wordt het partnerpensioen ingewisseld voor meer pensioen voor uzelf. Dit gebeurt automatisch.

Kan ik deze keuze nog aanpassen als ik tijdens mijn pensioen toch een partner krijg?
Als u al volledig met pensioen bent, gaat dat helaas niet. U maakt deze pensioenkeuze eenmalig, aanpassen is daarna niet meer mogelijk. Bent u gedeeltelijk met pensioen? Dan staat uw keuze vast voor het pensioen dat u al ontvangt. Maar u kunt u uw keuze wel aanpassen voor het gedeelte van het pensioen dat nog niet is ingegaan.

Kan ik ook kiezen voor minder pensioen en meer partnerpensioen?
Jazeker! Dat kan interessant zijn als uw partner geen of weinig pensioen heeft opgebouwd. Meer informatie over deze pensioenkeuze leest u op minder pensioen en meer partnerpensioen.

Meer weten?
Lees meer op Meer pensioen, minder partnerpensioen.