Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A

Waar beleggen we in?

De beleggingen die we doen spreiden we over verschillende beleggingscategorieën, in verschillende landen en sectoren, om de risico’s te verlagen. In ons beleggingsbeleid houden we altijd rekening met de gevolgen op het milieu en onze maatschappij. Dit noemen we verantwoord beleggen. We leggen u graag uit wat dit betekent en waar we bewust wel en niet in beleggen. We beleggen onder andere in obligaties, beursgenoteerde aandelen, private equity en onroerend goed.

Wat zijn aandelen en obligaties?

Wat is een obligatie?

Er bestaan staatsobligaties en bedrijfsobligaties. Een staatsobligatie is een lening aan een overheid. Een bedrijfsobligatie is een lening aan een bedrijf. Voor allebei geldt dat de lening voor een bepaalde periode is en dat wij op vaste tijdstippen een vergoeding krijgen van de overheid of onderneming. Aan het einde van de termijn krijgen we het volledige geleende bedrag terug. Een risicovollere lening, bijvoorbeeld een high yield bedrijfsobligatie, levert meer rendement op dan een veilige staatsobligatie. We hebben een overzicht met alle staats- en bedrijfsobligaties die we hebben.

Staatsobligaties: het volledige overzicht
Investment Grade bedrijfsobligaties: het volledige overzicht
High Yield bedrijfsobligaties: het volledige overzicht

Wat is een aandeel?

Door een aandeel te kopen, stellen we geld ter beschikking aan een bedrijf, in ruil voor eigenaarschap. Aandelen kunnen in waarde stijgen als de beurskoers hoger wordt. Ook kan er dividend per aandeel worden uitgekeerd. Samen heet dit het rendement op het aandeel. De aandelen waarin wij beleggen zijn gespreid over verschillende landen en sectoren. Waaronder ook de sector Metaal en Techniek. Wilt u weten waar we in beleggen?  

Bekijk dan het volledige aandelenoverzicht.

Waar maken we ons hard voor?

We vinden het belangrijk dat het verantwoord beleggingsbeleid past bij uw mening. Daarom vragen wij regelmatig aan een gedeelte van onze deelnemers wat zij belangrijk vinden. We maken gebruik van vragenlijsten en gaan in gesprek met onze deelnemers. Uit recente onderzoeken kwam naar voren dat onze deelnemers naast een goed rendement het ook heel belangrijk vinden dat we onder andere in de energietransitie investeren. Naast dit thema hebben we nog een aantal andere thema’s verder toegelicht.

  • Betaalbare woningen voor iedereen
  • Het klimaat: nu en in de toekomst
  • Veilig en gezond kunnen werken

Hoe scoren we?

We staan op de 5e plek in de VBDO-benchmark verantwoord beleggen. Dit is een onderzoek waarbij 50 Nederlandse pensioenfondsen een beoordeling krijgen als het gaat om de keuzes op het gebied van verantwoord beleggen. En daar zijn we trots op, want we willen zorgen voor mens, milieu en maatschappij.

Waarin beleggen we niet?

Uw inleg beleggen we altijd zo verantwoord mogelijk. Dit betekent dat we niet beleggen in bedrijven die bij de productie van omstreden wapens, vuurwapens voor burgers, tabak, bont of pornografie betrokken zijn. Ook beleggen we niet in bedrijven die handelen in strijd met internationale verdragen. Staatsobligaties van landen waarvoor internationale sancties gelden sluiten we ook uit van onze beleggingen. Tot slot sluiten we bedrijven uit naar aanleiding van onvoldoende voortgang binnen onze engagementprogramma’s.

Bent u benieuwd in welke landen en bedrijven we niet beleggen? Bekijk de uitsluitingslijst en ons uitsluitingsbeleid.

Ons beleggingsbeleid

Wij geloven dat de sector Metaal en Techniek, zowel in Nederland als daarbuiten, het verschil kan maken als het gaat om nieuwe energietechnieken en andere manieren van werken. Daar willen we aan bijdragen. Dit ziet u terug in ons beleggingsbeleid.

Bekijk ons beleggingsbeleid

Altijd verantwoord

Hoe we verantwoord beleggen in de praktijk brengen en uit welke onderdelen het beleid bestaat kunt u lezen in: 

Duurzaam beleggen

De bedrijven waarin we willen investeren zijn verplicht hele duidelijke informatie aan te leveren over hoe duurzaam de belegging is. Deze regelgeving heet de SFDR en staat voor Sustainable Finance Disclosure Regulation. Meer weten over SFDR?