De beleggingen die we doen spreiden we over verschillende beleggingscategorieën, in verschillende landen en sectoren, om de risico’s te verlagen. In ons beleggingsbeleid houden we altijd rekening met de gevolgen op het milieu en onze maatschappij. Dit noemen we verantwoord beleggen. We leggen u graag uit wat dit betekent en waar we bewust wel en niet in beleggen. We beleggen onder andere in obligaties, beursgenoteerde aandelen, private equity en onroerend goed.
De verschillende beleggingen van PMT
Elk type belegging heeft zijn eigen kenmerken. Hieronder leggen we uit wat beleggen in aandelen, obligaties, private equity, vastgoed en infrastructuur betekent.

-
Als we op de beurs aandelen van een bedrijf kopen, dan worden we voor een deeleigenaar van die onderneming. De aandelen worden meer waard als hun beurskoers stijgt. Het bedrijf kan dividend uitkeren. Dan krijgen we als aandeelhouder een deel van de winst. De koersstijging en het dividend vormen samen het rendement van een aandeel.
De aandelen waarin wij beleggen zijn gespreid over bedrijven in verschillende landen en sectoren. Waaronder ook de sector metaal en techniek. Wilt u weten in welke aandelen wij beleggen? Bekijk dan het overzicht.
-
Er zijn staatsobligaties en bedrijfsobligaties. Een staatsobligatie is een lening aan een overheid, een bedrijfsobligatie een lening aan een bedrijf. In beide gevallen lenen we geld uit voor een bepaalde periode en ontvangen we op vaste momenten rente als vergoeding. Aan het einde van de looptijd krijgen we het volledige geleende bedrag terug.
Bedrijfsobligaties zijn risicovoller dan staatsobligaties, omdat bedrijven een grotere kans hebben om een lening niet terug te kunnen betalen. Daarom bieden bedrijfsobligaties doorgaans een hogere rente. Naast rente kan een obligatie ook in waarde stijgen. De rente en de koerswinst samen vormen het rendement van een obligatie.
Wilt u weten in welke obligaties wij beleggen? Bekijk dan het overzicht met:
Staatsobligaties
Investment Grade bedrijfsobligaties
High Yield bedrijfsobligaties
-
Private equity is een investering in bedrijven die niet beursgenoteerd zijn (privébedrijven). De investeerder werkt samen met het management van het bedrijf om dat te laten groeien. Dit kan bijvoorbeeld door nieuwe markten te betreden, andere bedrijven over te nemen, of de kosten te verlagen.
Na een paar jaar wordt het bedrijf vaak met winst verkocht. De winst is het rendement op een private equity-belegging.
Wij investeren zelf niet rechtstreeks in privébedrijven, maar doen dat via een gespecialiseerd private equity-fonds. Dat fonds zoekt voor ons ondernemingen om in te investeren.
-
Beleggen in vastgoed betekent investeren in huizen, appartementen, kantoren, winkelpanden en distributiecentra. Een vastgoedinvesteerder krijgt huurinkomsten. De waarde van het pand kan na verloop van tijd stijgen. Bij verkoop kan de investeerder winst maken. De huurinkomsten en de verkoopwinst zijn samen het rendement van een vastgoedbelegging.
Wij investeren onder andere in de bouw van betaalbare woningen, omdat onze deelnemers dat belangrijk vinden.
-
Beleggen in infrastructuur is investeren in bijvoorbeeld (tol)wegen, bruggen, spoorwegen, energiecentrales, waterzuiveringsinstallaties, telecommunicatienetwerken en datacenters. Ook investeringen in windmolenparken en velden met zonnepanelen (hernieuwbare energie) horen bij infrastructuur.
Het rendement van een belegging in infrastructuur komt uit financiële opbrengsten zoals tolgelden of een vergoeding voor het gebruik. Bij verkoop van een windmolenpark of telefoonnetwerk is er rendement uit winst. Een investering in schone energie levert ook milieuwinst.
Wij investeren in infrastructuur door leningen te verstrekken voor de aanleg ervan, en via gespecialiseerde fondsen in hernieuwbare energie.
Waarin beleggen we niet?
Uw inleg beleggen we altijd zo verantwoord mogelijk. Er zijn landen en bedrijven waarin we bewust niet willen beleggen. Denk aan fabrikanten van omstreden wapens, tabak en bont. En landen die een bedreiging voor vrede en veiligheid zijn, zoals Rusland en Noord-Korea.
Deze bedrijven en landen sluiten we uit. Daarover vertellen we meer op de pagina Waar beleggen we niet in.