Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 23 februari 2023

Investeren in startende bedrijven

Vorige week zaten wij aan tafel bij het Verantwoordingsorgaan (VO) van PMT. Zo praten we elkaar bij over diverse zaken die spelen bij PMT en de leden van het VO kunnen dan vragen aan ons stellen. Belangrijke én uiterst nuttige sessies, voor zowel het VO als voor ons. Wat ons betreft een degelijk, zinnig én constructief overleg. Ons VO houdt ook onze presentatie in de media (publiciteit) in de gaten. Dat bleek maar weer eens gedurende de afgelopen vergadering.

Investeringen in technische startups
Het VO was aangenaam positief verrast over onze investeringen in technische ‘startups’.  Ze waren natuurlijk geïnformeerd maar zagen het ook terug in de media. Ze vinden het een goede zaak dat PMT investeert in de toekomst van zogenoemde ‘techbedrijven’, want daarmee maken we het verschil. En dat verschil valt op!

Het luiden van de noodklok 
De noodzaak om te investeren in die techbedrijven is evident en momenteel dan ook letterlijk een ‘hot item’. De ‘speciale gezant’ van Techleap, Prins Constantijn, laat zich op diverse plekken horen om de noodklok te luiden. Op de radio en in de kranten wordt geroepen dat Nederland het investeren in techbedrijven gunstiger moet maken. Méér geld, méér fiscale voordelen en er zouden méér institutionele beleggers (lees pensioenfondsen) moeten investeren in deze bedrijven. De oproep luidt: Voor de Nederlandse techsector zou het goed zijn wanneer pensioenfondsen meer zouden gaan investeren in de bedrijven. Dat gebeurt nu nog nauwelijks, de Prins vindt dat erg jammer.

Wij investeren € 150 miljoen 
Wij lazen en hoorden deze oproep en onze gedachten gingen twee kanten op. Ze hadden vast nog niet gehoord over onze impactinvesteringen? Er gebeurt namelijk echt wel wat. We maakten een paar dagen eerder onze tweede investering in een fonds voor startende en doorgroeiende bedrijven bekend en dát viel in de publiciteit wel op. Samen met onze uitvoerder MN en ons ‘zusterfonds’ PME, hebben wij € 150 miljoen geïnvesteerd in het derde fonds van Innovation Industries. Dat komt bovenop eerdere investeringen die we al hebben gedaan. Dat is niet niks.

Oplossen van maatschappelijke knelpunten
Er worden de komende jaren nog honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd in Nederlandse snelgroeiende technologiebedrijven, die oplossingen bieden voor de grote ‘technische’ uitdagingen van deze tijd. ‘Deeptech’ startups en ‘scale-ups’ die moeten uitgroeien tot internationale winnaars in hun sectoren en zich richten op het toepassen van geavanceerde technologieën om complexe, maatschappelijke knelpunten op te lossen op het gebied van gezondheidszorg, landbouw, energie en productie.

Goed voorbeeld doet goed volgen
Het is belangrijk om aandacht te blijven vragen voor de benodigde investeringen. Maar, het lijkt ons nog beter om aandacht te besteden aan de positieve voorbeelden. We kennen tenslotte allemaal het spreekwoord ‘goed voorbeeld doet goed volgen’. Kijk naar de investeringen die al worden gedaan en waar dat toe leidt. Kijk naar onze investeringen; € 150 miljoen lijkt niet heel veel geld ten opzichte van ons totale vermogen, dat is het natuurlijk wel.

Wij gaan daarmee door, want wie het verschil wil (blijven) maken investeert nadrukkelijk in de ontwikkeling van nieuwe technologie, alsmede in nieuwe en groeiende techbedrijven in Nederland. Goed voor onze sector en vooral goed voor onze deelnemers!

Terry Troost, werkgeversvoorzitter PMT
Eunice Bronswijk, werknemersvoorzitter PMT