Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 12 april 2022

PMT dient aandeelhoudersvoorstel in bij Total

PMT heeft als aandeelhouder een voorstel ingediend voor de aandeelhoudersvergadering op 25 mei as. van het Franse olie- en gasbedrijf Total. In deze resolutie vraagt PMT het bestuur van Total om doelstellingen te formuleren die ervoor moeten zorgen dat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 graden Celsius, zoals afgesproken in het Parijsakkoord.

Total heeft onlangs een klimaatrapport naar buiten gebracht, dat beter inzicht geeft in de strategie van het bedrijf. PMT vindt het positief dat Total hier meer inzicht over verschaft. Total heeft echter nog geen CO2-intensiteit doelstelling die past bij de meetlat die PMT hanteert voor olie- en gasbedrijven die het in de aandelenportefeuille heeft. Dat is voor PMT de belangrijkste reden om deze resolutie in te dienen.

Het indienen van de resolutie is onderdeel van het klimaatdialoogprogramma dat PMT voert met fossiele energiebedrijven. Eerder dit jaar kondigde PMT aan om als aandeelhouder met alle olie- en gasbedrijven en de relatieve achterlopers in de nutssector het gesprek aan te gaan om te verduurzamen. PMT vindt dat deze bedrijven binnen 1 tot 2 jaar hun strategie in lijn moeten hebben gebracht met een 1,5-gradenpad.

PMT werkt op klimaatgebied samen met andere grote investeerders. Uitvoerder MN heeft het voorstel namens PMT ingediend samen met 10 andere grote beleggers. Als Total het voorstel accepteert, kunnen aandeelhouders op de vergadering vóór of tegen de resolutie stemmen. Als het bestuur van Total de eisen van het voorstel opvolgt, kan het Franse bedrijf een van de eerste grote oliebedrijven worden die in 2030 een duurzaam bedrijfsmodel heeft.

De energietransitie is een belangrijk thema voor PMT. Naast het uitbreiden en aanscherpen van gesprekken met bedrijven over de energietransitie, gaat PMT ook meer investeren in energieprojecten die positief bijdragen aan de energietransitie. Dit biedt kansen voor bedrijven en deelnemers in de sector metaal en techniek.