Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 27 februari 2023

'Pas bij het aanvragen van mijn pensioen zag ik dat er meerdere keuzes zijn'

Vorig jaar ging Johan (69) met pensioen na 45 mooie jaren in de metaal en techniek. Hij koos voor de hoog/laag regeling.

Waarom heeft u gekozen voor een hoog/laag pensioen?
Er waren een paar dingen die meespeelde. Mijn vrouw is 5 jaar jonger en ontvangt nog geen AOW of pensioen. Wel werkt ze een aantal uur in de week. Door nu te kiezen voor een hoger pensioen kunnen we bijvoorbeeld extra aflossen op de hypotheek. Zodra mijn vrouw met pensioen gaat is de hypotheek afbetaald en hebben we minder vaste lasten. Dan krijg ik een lager pensioen maar dat wordt weer aangevuld met extra AOW en een beetje pensioen van mijn vrouw. 

Hoe kwam u op het idee om voor een ander pensioen te kiezen?
Eerst wist ik eigenlijk niet dat deze keuze bestaat. Ik had er nooit echt bij stilgestaan. Toen ik op de website ging kijken om mijn pensioen aan te vragen zag ik ook deze keuze. Ik vond het wel behoorlijk spannend om een keuze te maken, omdat je het daarna niet meer kan veranderen. Daarom heb ik een gesprek gehad met een pensioenconsulent. Dit gaf mij extra zekerheid.

Bent u blij met de keuze die u heeft gemaakt?
Zeker, het was de juiste keuze voor ons. We zijn net terug van een prachtige vakantie en ik ben blij dat dat kon. Maar dat kan alleen omdat ik nu een hoger pensioen krijg. Ik vind het belangrijk dat we nu kunnen genieten, je weet namelijk nooit hoe het loopt. Mijn oudere broer overleed overwachts een paar jaar nadat hij met pensioen was gegaan. Daarom geniet ik nu bewuster.

Wilt u nog iets meegeven aan anderen?
Bij mij was het allemaal een beetje op het laatste moment. Dat was mijn eigen schuld hoor, ik had me er gewoon niet in verdiept en pas bij het aanvragen realiseerde ik me dat er ook andere keuzes zijn. Dus verdiep je er al wat eerder in, het is belangrijk. Daarnaast vond ik het gesprek met de consulent erg prettig.

Antwoord op de 5 vragen over de pensioenkeuze hoog/laag
Alle pensioenkeuzes op een rij