Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 29 augustus 2023

5 vragen over deeltijdpensioen

Wilt u meer tijd besteden aan uw vrienden, familie of een hobby en ook graag blijven werken? Dan is deeltijdpensioen misschien een interessante pensioenkeuze voor u. We begrijpen dat iedere pensioenkeuze vragen oproept, daarom beantwoorden we er 5 in dit artikel.

Wat is een deeltijdpensioen?

Als u kiest voor deeltijdpensioen, dan gaat u voor een deel met pensioen. U blijft dus wel werken, maar houdt meer tijd over voor de dingen die u naast uw werk belangrijk vindt.

Hoeveel pensioen kan ik opnemen als ik deeltijd met pensioen ga?

Bespreek met uw werkgever wat mogelijk is. U kunt vanaf 10% van de uren die u werkt met pensioen gaan. Dat is 3,8 uur per week bij een fulltime dienstverband. Ook kan uw werkgever u informeren over andere mogelijkheden om minder te werken, zoals het Generatiepact.

Verandert er iets in mijn arbeidscontract als ik kies voor deeltijdpensioen?

Als u voor meer dan 50% met pensioen gaat, dan krijgt u een nieuw arbeidscontract van uw werkgever. Wanneer u voor minder dan 50% met pensioen gaat, dan is het niet nodig om het dienstverband te beëindigen. Het dienstverband wordt aangepast op basis van hoeveel uren u wil blijven werken.   

Ontvang ik evenveel pensioen als wanneer ik volledig met pensioen ga?

Als u voor uw AOW-leeftijd deels met pensioen gaat, , is uw pensioen lager dan wanneer u ervoor zou kiezen om op uw AOW-leeftijd volledig met pensioen te gaan. Maar doordat u blijft werken, blijft u wel pensioen opbouwen.

Is deeltijdpensioen iets voor mij?

Of deeltijdpensioen een pensioenkeuze is die bij u past, hangt af van uw persoonlijke situatie. Op Mijn PMT kunt u een berekening maken. Komt u er niet helemaal uit? Dan kunt u altijd contact opnemen of een afspraak maken met een pensioenconsulent bij u in de buurt.

Meer weten?

Kijk op Deeltijdpensioen.