Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 07 februari 2023

5 vragen over de pensioenkeuze hoog/laag

Het maken van pensioenkeuzes kan soms lastig zijn. Wij willen het juist zo makkelijk mogelijk voor u maken. Daarom geeft onze pensioenconsulent antwoord op de 5 meest gestelde vragen over de pensioenkeuze hoog/laag.

Wat is een hoog/laag pensioen?
U heeft verschillende pensioenkeuzes als u met pensioen gaat. Kiest u voor een hoog/laag pensioen, dan ontvangt u tijdelijk een hoger pensioen en op een door u gekozen datum een lager pensioen. Laag/hoog pensioen is precies andersom, dat kiest u eerst voor minder pensioen en ontvangt u later een hoger pensioen.

Hoe lang kan ik een hoog pensioen ontvangen?
Dat kan maximaal 10 jaar. Uw keuze heeft invloed op de hoogte van uw pensioen. Als u 10 jaar lang een hoger pensioen ontvangt, is het maandbedrag lager dan wanneer u voor bijvoorbeeld 2 jaar kiest. Dit komt omdat uw pensioen over een langere periode wordt verdeeld.

Past deze pensioenkeuze bij mij?
Dit is heel persoonlijk. Een hoog/laag pensioen kan bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn als u een jongere partner heeft die nog geen AOW ontvangt. Tijdelijk een lager pensioen kan interessant zijn als u of uw partner voldoende andere inkomsten heeft. 

Wat zijn de gevolgen?
Als u kiest voor tijdelijk een hoger of lager pensioen dan gaan uw inkomsten veranderen. Houd hier goed rekening mee. U kunt uw pensioenkeuze maar één keer maken.

Hoeveel is het hoge pensioen?
Dat is per persoon verschillend. U kunt heel makkelijk in de pensioenplanner op Mijn PMT zelf berekeningen maken. Daar ziet u de bedragen die bij de verschillende keuzes horen. Zo kunt u zelf berekenen welke keuze het beste bij u en uw situatie past.

Meer informatie over de pensioenkeuze hoog/laag