We trappen af met een actueel onderwerp: beleggen in defensie. Oorlogen, zoals die in Oekraïne, brengen het gevoel van onveiligheid dichterbij. Ze staan dagelijks in het nieuws. Vrijheid en veiligheid blijken minder vanzelfsprekend dan we lange tijd dachten.
Hoe belegt PMT in veiligheid en defensie in een wereld met toenemende spanningen? We leggen het uit aan de hand van 3 vragen.
Wat is het beleid van PMT als het om beleggen in defensie gaat?
Wij beleggen het pensioengeld van deelnemers om een goed pensioen mogelijk te maken. Daarbij kijken we goed naar het risico en het verwachte rendement. PMT belegt wereldwijd in veel verschillende sectoren en bedrijven — ook in defensie. Op dit moment investeren we ongeveer 380 miljoen euro in 17 bedrijven die actief zijn in de defensie-industrie.
We bekijken zorgvuldig waarin wij wel of niet beleggen. Bedrijven die betrokken zijn bij de productie van wapens die geen onderscheid maken tussen burgers en militairen — en daardoor veel burgerslachtoffers veroorzaken — sluiten wij uit. Het gaat hierbij vooral om controversiële en massavernietigingswapens zoals clustermunitie, landmijnen en chemische wapens.
Nederland ondertekende, net als veel andere landen, internationale verdragen om de productie en verspreiding van deze wapens uit te bannen. PMT houdt zich strikt aan deze afspraken.
Is PMT sinds de oorlog in Oekraïne anders gaan denken over beleggen in defensie?
Een sterke defensie is nodig voor de veiligheid van landen in Europa en daarbuiten. Pensioenfondsen krijgen van politici en generaals de oproep om meer te investeren in defensie. Toch is méér beleggen alleen niet de oplossing. Jarenlang bezuinigden Nederland en andere Europese landen op defensie, omdat de dreiging van oorlog ver weg leek. Hierdoor kromp de Europese defensie-industrie.
Door internationale spanningen hebben veel Europese landen het voornemen hun defensie-uitgaven nu flink op te schroeven. Ook maakt de Europese Commissie plannen voor intensieve samenwerking. Om de defensie-industrie te versterken moeten overheden defensiebedrijven zekerheid geven door lange termijn orders te plaatsen. Pas dan zullen defensiebedrijven geld gaan investeren in extra productiecapaciteit. Om dit te kunnen financieren kunnen die bedrijven aandelen of bedrijfsobligaties uitgeven, waarin PMT zou kunnen investeren (mits de voorwaarden goed zijn). Overheden zijn dus aan zet. Als landen geld nodig hebben voor de aankoop van wapens, dan kunnen zij staatsobligaties uitgeven. Daar kunnen pensioenfondsen en andere grote beleggers ook weer in beleggen.
Is het niet juist nu verstandig om meer te beleggen in defensie?
PMT is bereid om aanvullende investeringen in defensie te overwegen. Wij blijven daarin onze eigen koers varen. De voorkeuren van deelnemers en gepensioneerden wegen we daarin mee. Ons onderzoek laat zien dat de beleggingsvoorkeuren op het onderwerp defensie en wapens voor orde en veiligheid verschuiven. Deelnemers en gepensioneerden staan hier op dit moment welwillender tegenover dan in 2020. Als er nieuwe mogelijkheden komen om meer te beleggen in de defensie-industrie, dan zullen we bekijken of een investering een goed idee is. Bij PMT kijken we naar het grotere plaatje. Een investering moet niet alleen bijdragen aan een investering in de defensie-industrie, het moet voornamelijk bijdragen voor een goed pensioen voor onze deelnemers waarbij het rendement ten opzichte van het te lopen risico van de investering zwaar weegt.
Heb je nog vragen over onze beleggingen? Laat het ons weten!