Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 09 maart 2023

Trouwen: wat betekent dat voor uw pensioen?

Gefeliciteerd met uw huwelijk! In dit artikel geven wij antwoord op de 5 meest gestelde vragen over trouwen.

Ik ben getrouwd. Moet ik dit aan jullie doorgeven?
Gefeliciteerd! Bent u in Nederland getrouwd? Dan hoeft u dit niet aan apart aan door te geven. Wij krijgen automatisch bericht van de gemeente. Als u in het buitenland trouwt ontvangen wij graag uw trouwakte. Dan registreren wij uw huwelijk en partner in onze administratie.

Wat verandert er aan mijn pensioen als ik ga trouwen?
U bouwt naast ouderdomspensioen ook elke maand partnerpensioen op. Wanneer u eerder komt te overlijden ontvangt uw partner een partnerpensioen. Als uw partner eerder komt te overlijden wordt het partnerpensioen omgezet in een hoger ouderdomspensioen. U kunt er ook voor kiezen om een deel van uw ouderdomspensioen in te wisselen voor een hoger partnerpensioen. Dan heeft uw partner een hoger pensioen wanneer u komt te overlijden.

Ik wil graag extra partnerpensioen opbouwen, kan dat?
Dat is mogelijk. U kunt dan een extra verzekering afsluiten. Dit noemen we het ANW pensioen. Stel u komt te overlijden voor de AOW-leeftijd dan ontvangt uw partner een hogere maandelijkse uitkering. Deze uitkering stopt als uw partner zelf de AOW-leeftijd bereikt.  

Mijn partner heeft een goed pensioen, kan ik afzien van het partnerpensioen?
U kunt bij uw pensioenaanvraag kiezen om het partnerpensioen in te wisselen voor een hoger ouderdomspensioen. Voor deze keuze moet uw partner goedkeuring geven.  

Ik ben al eerder getrouwd geweest, wat betekent dit voor het opgebouwde partnerpensioen?
Uw ex-partner heeft wettelijk recht op de helft van het ouderdomspensioen dat u opbouwde tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Daarnaast heeft uw ex-partner ook recht op het opgebouwde partnerpensioen totdat jullie gescheiden zijn. U kunt hier ook andere afspraken over maken. Via het formulier verevening scheiden is het mogelijk om een andere verdeling te maken.