Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 01 april 2022

PMT maakt samen met andere Nederlandse beleggers een vuist tegen klimaatverandering

Vandaag heeft PMT samen met gelijkgestemde Nederlandse institutionele beleggers een klimaatstatement gepubliceerd. Wij roepen fossiele energiebedrijven nogmaals op om doelstellingen te formuleren, die ervoor moeten zorgen dat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 graden Celsius. Daarnaast vragen we de bedrijven deze doelstellingen te onderbouwen met concrete plannen om de CO2 uitstoot te reduceren. 

De overstap van fossiele energie naar schone energie is noodzakelijk voor een duurzame economie. De energietransitie vraagt om inspanningen van alle kanten: het bedrijfsleven, de overheid, consumenten en ook van grote beleggers. Juist op klimaatgebied is samenwerking met andere beleggers van groot belang. Hoe groter de groep aandeelhouders die wil verduurzamen, hoe moeilijker bedrijven om ons heen kunnen. Het liefste ziet PMT dat nog meer beleggers zich bij het klimaatstatement aansluiten.

Gezamenlijk optrekken met andere investeerders is onderdeel van de nieuwe klimaatstrategie die PMT eerder dit jaar bekend heeft gemaakt. Als actieve aandeelhouder gaat PMT in gesprek met alle bedrijven uit de olie- en gassector en achterlopende bedrijven in de nutssector in de aandelenportefeuille. Binnen een jaar evalueert PMT de voortgang. Als bedrijven niet of te traag actie ondernemen tegen klimaatverandering, vindt PMT het te risicovol om hierin te blijven beleggen. PMT zal besluiten om uit een bedrijf te stappen, als er op korte termijn te weinig ambitie wordt getoond.