Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 05 juli 2022

Ouderschapsverlof en pensioenopbouw van werknemers

Vanaf 2 augustus 2022 hebben ouders na de geboorte van een kind recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof. Werknemers hebben de keuze of ze wel of geen pensioen willen opbouwen tijdens de periode van ouderschapsverlof. Wil een werknemer de pensioenopbouw tijdelijk stopzetten dan is het belangrijk dat dit binnen een maand na de bevestigingsbrief bekend is bij PMT.

De regels op een rij

 • Pensioenopbouw
  UWV betaalt aan de werkgever 70% van het maximumdagloon. In de praktijk bouwt de deelnemer die gebruik maakt van (onbetaald) ouderschapsverlof standaard pensioen op. De deelnemer betaalt 50% van de premie over het ouderschapsverlof en het fonds betaalt de overige 50%.

 • Onbetaald ouderschapsverlof (maximaal 26 weken)
  U geeft op Inzendportaal.nl door wat de periode van ouderschapsverlof is. De werknemer ontvangt een bevestiging hiervan. De werknemer bouwt in principe standaard pensioen. Wilt uw werknemer het pensioen tijdelijk stopzetten? Dan is het belangrijk dat uw werknemer dit binnen een maand na de bevestigingsbrief aan ons doorgeeft.

 • Betaald ouderschapsverlof (maximaal 9 weken)
  U geeft op Inzendportaal.nl door wat de periode van ouderschapsverlof is. De werknemer ontvangt een bevestiging hiervan. Net zoals bij onbetaald ouderschapsverlof bouwt uw werknemer in principe standaard pensioen. Wilt uw werknemer het pensioen tijdelijk stopzetten? Dan is het belangrijk dat uw werknemer dit binnen een maand na de bevestigingsbrief aan ons doorgeeft. Let op! Als er al gebruik is gemaakt van de 9 weken betaald ouderschapsverlof dan heeft de werknemer nog recht op 26-9=17 weken onbetaald ouderschapsverlof.

  Aanvullend geboorteverlof (5 x het aantal uren van de werkweek van de werknemer)
  De pensioenopbouw tijdens dit verlof loopt gewoon door alsof de werknemer het volledige aantal uren per week werkt. Uw hoeft als werkgever niets aan ons door te geven.

Meer informatie over de verlofregelingen.