Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 25 juni 2020

Onderzoek registratiesystemen levert op dat pensioenfondsen weinig fouten maken

In februari van dit jaar maakte 50Plus kenbaar een onderzoek te gaan starten naar de betrouwbaarheid van registratiesystemen van pensioenfondsen. Aanleiding voor het onderzoek was berichtgeving van onder meer televisieprogramma’s Nieuwsuur, Zwarte Zwanen en Radar over verkeerde pensioenberekeningen.

Zo concludeerden Nieuwsuur, de Groene Amsterdammer en Investico vorig jaar uit onderzoek dat vertrouwen in een juiste pensioenafrekening onterecht is. Kamerlid Corrie van Brenk van 50Plus kaartte dit aan bij minister Koolmees. “De kans is groot dat minister Koolmees dit probleem onderschat of uit de weg wil gaan”, vermoedt Kamerlid Corrie van Brenk. “Koolmees spreekt van incidenten, maar ik betwijfel of dat correct is. Pensioendeelnemers moeten krijgen waar ze recht op hebben, dus 50Plus komt in actie.”

Inmiddels is het onderzoek uitgevoerd en hieruit blijkt dat niet gesteld worden dat er veel en grote fouten gemaakt worden bij de berekeningen van de individuele pensioenuitkeringen. Wel komt naar voren dat de communicatie beter kan.

Uit Pensioen Pro 25 juni 2020
‘Het onderzoek heeft dat vermoeden niet bevestigd, zegt Kamerlid Corrie van Brenk. ‘We zijn geen grote fouten tegengekomen. Er is wel een deelnemer die dankzij het onderzoek van €50 naar €450 pensioen per maand is gegaan, maar dat lag niet aan het pensioenfonds. De werkgever had een verkeerde melding gedaan.’

PMT is content met de uitkomsten van het onderzoek. We doen ons uiterste best om een 100% correcte uitvoering te bieden waartoe we samenwerken met andere partijen om de juiste gegevens in de administratie te krijgen.

U kunt het volledige rapport van 50Plus hier lezen (pdf).