Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 09 december 2021

‘Met ratio, respect, en redelijkheid kom je heel ver’

Met zijn jonge gezin reisde hij de wereld over. Van de bauxietmijnen in Suriname, het boren van putten voor de winning van magnesiumzout bij Veendam en de bouw van meerdere (ruwe)olie behandel stations in Oman. Het arbeidsverleden van gepensioneerd Werktuigbouwkundig Ingenieur Diederik Tak Labrijn startte internationaal en bleek, terug in Nederland, na Sikkens, RTD en Imtech, divers. We spraken hem over zijn rol in het verantwoordingsorgaan. Nog net op tijd want hij draagt na de verkiezingen het stokje over aan een nieuwgekozen kandidaat.

Wanneer is je interesse voor pensioenen geboren?
Diederik: 'als jonge dertiger in Suriname werd ik gevraagd om mee te denken met het nieuwe pensioenreglement. Daar heb ik geleerd hoe belangrijk pensioen is. Hoe eerder je begint hoe beter, de tijd werkt dan voor je. Toen is mijn interesse voor pensioenen geboren. Dit heeft wat jaren gesluimerd tot ik bij Imtech lid werd van de deelnemersraad. Dat was een hele leerzame tijd, mede ook vanwege de overdracht van het Imtech pensioenfonds naar PMT. Als net gepensioneerde kreeg ik vervolgens de kans om lid te worden van het nieuwe verantwoordingsorgaan van PMT.

Hoe kijk je terug op de 8 jaar verantwoordingsorgaan?
De in totaal 16 leden van het verantwoordingsorgaan hebben een diverse achtergrond en hebben mij de afgelopen jaren geleerd om zaken vanuit verschillend perspectief te bezien, dat is waardevol. Samen hebben we de verantwoordelijkheid om het bestuur scherp te houden, kritische vragen te stellen en het gesprek aan te gaan. Ik ben er dan ook trots op dat we de afgelopen jaren de werkwijze van het verantwoordingsorgaan echt geprofessionaliseerd hebben. Op die manier kunnen we veel gerichter meedenken en van waarde zijn voor het bestuur.

Het pensioenakkoord: een mooi moment om in te stappen
En juist deze professionaliseringslag is zeer waardevol als je kijkt naar de komende jaren. Er gaat veel veranderen met de komst van het nieuwe pensioenstelsel. Wat dat betreft is het een heel mooi moment dat er nu verkiezingen zijn. Dan kun je als nieuw lid gezamenlijk met de andere leden van het verantwoordingsorgaan de benodigde kennis en ervaring opdoen, noodzakelijk om de transitie naar het nieuwe stelsel goed te kunnen beoordelen. Natuurlijk zal PMT je hierbij ondersteunen met cursussen en kennissessies.

Wat heb je nodig als lid van het verantwoordingsorgaan?
Interesse in- en kennis van de aspecten die met pensioenen te maken hebben. Respect voor je mede leden van het verantwoordingsorgaan en het bestuur, en bij het uitbrengen van adviezen moet je de redelijkheid laten prevaleren en je niet laten overmannen door emoties. Met het motto “Ratio, Respect en Redelijkheid (3R’s) kan je ver komen om in het verantwoordingsorgaan tot een gezamenlijk gedragen advies te komen maar natuurlijk kan je het niet altijd met elkaar eens zijn. Dan je moet wel concessies kunnen doen op basis van deze 3R’s. Het is belangrijk je te realiseren dat het niet gaat om een individueel resultaat, maar dat dit altijd collectief is.

Het stokje overdragen
Na 8 jaar actief lid te zijn geweest van het verantwoordingsorgaan in combinatie met de komst van het nieuwe pensioenstelsel vind ik het een mooi moment om mijn plaats over te dragen aan een nieuw lid. Iemand die tijd en energie wil steken in het nieuwe pensioencontract.

Er komt een hoop op je af maar 1 ding is zeker: als je gekozen wordt als lid van het verantwoordingsorgaan zul je in ieder geval veel lachen, met de andere leden en met het bestuur. Dit kenmerkt de sfeer en dat is ook heel belangrijk.’

Diederik wil zich, na afronding van zijn rol als lid van het verantwoordingsorgaan, meer verdiepen in de klimaatproblematiek.

Wilt u zich kandidaat stellen voor het verantwoordingsorgaan?