Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 30 maart 2022

Indiening Wet toekomst pensioenen

Vandaag heeft minister Schouten de Wet toekomst pensioenen aan de Tweede Kamer gestuurd. Dit wetsvoorstel is een langverwachte stap naar een toekomstbestendig pensioenstelsel.

Jos Brocken, werknemersvoorzitter PMT: “Dit is een langverwachte stap naar het nieuwe pensioenstelsel. We zijn toe aan een nieuw en toekomstbestendig stelsel, want het huidige stelsel knelt. Door de huidige regels moeten we hoge buffers aanhouden. Zelfs in tijden met goede rendementen kunnen we de pensioenen niet verhogen en dreigde de afgelopen jaren zelfs een verlaging. Zeker nu we zien dat de inflatie oploopt en de koopkracht van iedereen daalt, willen wij graag indexeren. In het nieuwe stelsel is de kans op verhoging van pensioenen groter wanneer de rendementen positief zijn en zien deelnemers positieve beleggingsresultaten straks sneller terug in de hoogte van de pensioenen. In slechte economische tijden zal het effect ook eerder merkbaar zijn, maar het nieuwe stelsel biedt nog steeds mogelijkheden om de effecten daarvan te dempen en solidariteit te behouden.”

Terry Troost, werkgeversvoorzitter PMT: “Deze stap voorwaarts wordt ook omarmd door onze werkgevers. We hebben de afgelopen maanden veelvuldig gesproken met onze brancheorganisaties en informatiebijeenkomsten gehouden om iedereen te voorzien van de benodigde informatie over de aanstaande veranderingen. Heel belangrijk want zij hebben die informatie nodig om besluiten te kunnen nemen over bijvoorbeeld het contract of invaren. We overleggen uiteraard ook met ons verantwoordingsorgaan waarin werknemers, gepensioneerden en werkgever zijn vertegenwoordigd. De komende tijd gaan we de wet bekijken en bespreken, waarbij we onder andere zullen letten op de uitvoerbaarheid.”

Wat staat er in het wetsvoorstel?

Het wetsvoorstel bepaalt hoe pensioen geregeld gaat worden. Het gaat over de vormgeving van het ouderdomspensioen én het nabestaandenpensioen. De verwachting is dat alle pensioenen over gaan naar het nieuwe stelsel. De voordelen van het nieuwe stelsel worden op deze manier zo goed mogelijk benut. Het wetsvoorstel stelt eisen aan een zorgvuldige overgang. Het bestuur van PMT houdt daarbij de belangen van alle deelnemers goed in de gaten.

Belangrijk onderdeel van de wet wordt eerder mogelijk gemaakt

Ook het kabinet wil niet dat de kans op indexatie de komende jaren nauwelijks bestaat. Daarom stelt de minister per direct minder strenge regels aan de verhoging van de pensioenen. De sociale partners en pensioenfondsen moeten dan wel het doel hebben om echt over te gaan naar het nieuwe stelsel. Tot nu toe mochten wij de pensioenen verhogen als de beleidsdekkingsgraad hoger is dan 110%. Deze grens is verlaagd naar 105%. Helaas is de huidige beleidsdekkingsgraad van PMT 102,1% nog steeds niet voldoende. Hoe dit zich ontwikkelt, hangt onder meer af van de rente en de financiële markten.
Wij beseffen goed dat het niet indexeren gevolgen heeft voor uw koopkracht. Zeker met de stijgende inflatie in de afgelopen maanden. In de politiek wordt daarom veel gesproken over compensatie. De belangrijkste maatregelen moeten vanuit de overheid komen. Tegelijk vinden wij het goed dat de overheid, op de weg naar het nieuwe stelsel, minder strenge regels voor verhoging van pensioenen stelt.

Hoe gaat het verder?

De werkgevers- en werknemersorganisaties (de sociale partners) gaan op basis van de wetgeving de nieuwe pensioenregeling voor PMT maken. PMT toetst daarna of de nieuwe pensioenregeling en de financiering daarvan uitvoerbaar is. Uiterlijk 1 januari 2027 moet de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel zijn gemaakt, maar PMT streeft naar een overgang op 1 januari 2026.

Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen en wat het nieuwe pensioenstelsel gaat betekenen voor uw pensioen!