Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 13 januari 2023

‘Ik heb tijdens mijn scheiding echt niet aan mijn pensioen gedacht’

Stefanie: “23 was ik toen ik trouwde en binnen 2 jaar kregen we samen een zoon en een dochter. Ons huwelijk heeft helaas niet heel lang geduurd. Na 5 jaar gingen we scheiden. Een eigen huisje zoeken op dat moment was moeilijk. Ik werkte namelijk maar 2 dagen in die tijd omdat ik ouderschapsverlof opnam. Lastig vond ik dat, ik wilde namelijk niet afhankelijk zijn van mijn ex-man. Gelukkig kon ik direct fulltime gaan werken bij mijn werkgever en zo had ik voldoende salaris om zelf een klein huisje te kunnen huren."

Heeft u tijdens de scheiding nagedacht over uw pensioen?
"Heel eerlijk, ik heb geen moment gedacht aan mijn pensioen. Ik weet dat mijn vader het wel heeft genoemd maar in mijn hoofd was er geen ruimte voor. Het was letterlijk overleven met maar een paar euro vrij te besteden per maand. Een heftige periode maar ook een waar ik veel van geleerd heb."

Heeft u de verdeling van uw pensioen nu wel goed geregeld?
"Mijn ex-man en ik vonden het wel zo eerlijk dat ik mijn ouderdomspensioen straks niet hoef te delen met hem. Daarom hebben we dit via het formulier Verdeling van ouderdomspensioen bij Scheiding geregeld. Maar dit hebben we pas een paar jaar na de scheiding geregeld. Dankzij mijn vader wist ik dat het belangrijk was om dit alsnog te doen want ik was me hier totaal niet van bewust."

U bent nu meer dan 10 jaar gescheiden, hoe denkt u nu over uw pensioen?
"Het is nu zo anders, ik ben natuurlijk ook 10 jaar ouder dus dan ga je al anders denken over je leven. Inmiddels lukt het me om naast de pensioenopbouw bij PMT ook zelf maandelijks wat opzij te zetten voor later. Zo hoop ik mijn pensioen aan te vullen en wat meer ruimte te hebben voor leuke dingen als ik straks mag stoppen. Maar goed, dat duurt nog 30 jaar."

Heeft u een tip voor mensen die ook gaan scheiden?
"Achteraf had ik toch ook direct na moeten denken over de gevolgen voor mijn pensioen. Tegen iedereen die uit elkaar gaat geef ik als tip om ook de verdeling van het pensioen op het ‘to do-lijstje’ te zetten. Zeker als je al wat ouder bent en heel lang bij elkaar bent geweest.”

Scheiden en de gevolgen voor uw pensioen: alle informatie op een rij