Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 07 maart 2023

5 vragen over met pensioen gaan op uw AOW-leeftijd

Het maken van pensioenkeuzes kan soms lastig zijn. Wij willen het juist zo makkelijk mogelijk voor u maken. Daarom geeft onze pensioenconsulent antwoord op de 5 meest gestelde vragen over met pensioen gaan op de AOW-leeftijd.

Ik bereik mijn AOW-leeftijd, krijg ik dan automatisch mijn pensioen?
6 maanden voor uw AOW-leeftijd ontvangt u van ons een aanvraagformulier. Op dit formulier kunt aangeven dat u vanaf uw AOW-leeftijd met pensioen wilt gaan. U krijgt een bevestiging van ons als wij het formulier hebben ontvangen. Kloppen alle gegevens, dan ontvangt u van ons een bevestiging dat uw pensioen start als u de AOW-leeftijd bereikt.

Ik heb gehoord dat er meer pensioenkeuzes zijn, klopt dat?
Dat klopt. Er zijn verschillende pensioenkeuzes. Zo kunt u bijvoorbeeld eerder uw pensioen in laten gaan. Of juist later. Op deze pagina leggen we uit welke pensioenkeuzes u heeft. Op Mijn PMT kunt u ook berekeningen maken en kijken welke pensioenkeuze het beste bij u past.

Mag ik blijven werken als ik met pensioen ben gegaan?
Naast uw pensioen mag u blijven werken. Dit heeft geen invloed op uw pensioen. U bouwt alleen geen pensioen meer op, dit betekent dat uw pensioenuitkering gelijk blijft.

Wat is het voordeel van met pensioen gaan op mijn AOW-leeftijd?
Gaat u vanaf de AOW-leeftijd met pensioen dan bouwt u volledig pensioen op. Iemand die bijvoorbeeld eerder stopt met werken bouwt ook minder pensioen op. Dit heeft weer gevolgen voor de hoogte van de pensioenuitkering. Ook zijn er bepaalde belastingvoordelen die pas gelden als u de AOW-leeftijd hebt bereikt.

Ik wil verhuizen naar het buitenland als ik straks mijn AOW-leeftijd bereik. Krijg ik dan wel mijn pensioen?
Ook als u in het buitenland gaat wonen heeft u recht op uw opgebouwde pensioen. Wel is het dan belangrijk dat u ieder jaar een ‘bewijs van in leven zijn’ naar ons stuurt. Dit heet ook wel Attestatie de Vita. U ontvangt bericht van ons wanneer u uw bewijs moet opsturen. Als u dit formulier laat invullen en terugstuurt, kunnen wij uw pensioen blijven uitbetalen.