Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Geschreven door

Jos en Terry

Voorzitters PMT

Gepubliceerd op 03 november 2022

Van, voor en door vakmensen!

Vorige week vond in het mooie Assen alweer onze laatste bijeenkomst voor gepensioneerden in 2022 plaats. Eerder dit jaar waren we in Doetinchem, Tilburg, Purmerend en Venlo. We organiseren deze bijeenkomsten al vele jaren en de opkomst van onze gepensioneerden is altijd hoog. We zien zelfs een toename in de opkomst, wat eigenlijk ook logisch is gezien de verschillende berichten in de media over het nieuwe pensioenstelsel.

Ontmoeten van oud-collega's
Oud-werknemers uit de sector metaal en techniek komen, vaak samen met hun partner, om meerdere redenen naar onze bijeenkomsten. We noemden al even het nieuwe pensioenstelsel. Ze willen weten of het nieuwe pensioenstelsel consequenties heeft voor de pensioenuitkering, nu en in de toekomst. Ook willen ze horen hoe PMT er nu voor staat, gaan de pensioenen naar beneden of komt er (eindelijk) indexatie? Maar men komt natuurlijk ook, om oud collega’s te ontmoeten én tijdens een drankje en een bitterbal, na het officiële programma even lekker bij te kletsen en te horen hoe het de ander vergaat. Dan herleven oude tijden en worden (vakantie)verhalen uitgewisseld.

In gesprek met u
Wij raken tijdens de borrel ook in gesprek met de aanwezigen en vernemen dat mensen het zeer op prijs stellen om ons nog even persoonlijk te kunnen spreken. Dat is uiteraard geheel wederzijds. Wij vinden het van groot belang om betrokken bij én in gesprek te zijn met onze achterban. Ook dat is een van de redenen om deze bijeenkomsten te organiseren. Weten wat er leeft helpt PMT bij het maken van keuzes, het nemen van besluiten en bij het behartigen van de belangen. Die input halen we natuurlijk niet alleen op door gesprekken op live bijeenkomsten.

Wat vinden onze deelnemers belangrijk?
We geven ook webinars over diverse onderwerpen en houden onderzoeken; online én met deelnemers, gepensioneerden en werkgevers bij ons op kantoor, jong en oud. Die onderzoeken kunnen over van alles gaan. Bijvoorbeeld over onze communicatie; is de taal die we gebruiken duidelijk genoeg, of welke informatie vindt men belangrijk te ontvangen.

Onderzoek over het beleggingsbeleid; hoe denken deelnemers en werkgevers over beleggen in bepaalde sectoren, moet je sectoren uitsluiten of juist in gesprek gaan? En op dit moment, met het oog op het nieuwe pensioenstelsel vragen we onze deelnemers hoeveel risico PMT zou mogen nemen bij het beleggen van hun pensioenpremie. Wil men meer vastigheid en een stabiele pensioenuitkering of is het niet erg als de uitkering meer en vaker in hoogte fluctueert? Onze gepensioneerden en deelnemers hebben inmiddels allemaal het verzoek om deel te nemen ontvangen. Digitaal en voor wie dat niet lukt, nog per post.

De 'ogen en oren' van PMT
Een andere mooie manier om input en feedback te ontvangen van deelnemers en gepensioneerden verloopt via onze pensioenconsulenten. Zij hebben een nuttige en belangrijke rol in de voorlichting en zijn net als alle andere collega’s bij PMT de 'ogen en oren' van ons pensioenfonds. Zij spreken de deelnemers vaak voor pensionering en helpen kosteloos bij het maken van berekeningen aan de hand van pensioenkeuzes die ze bij ons hebben.

Eén van die keuzes is eerder stoppen met werken. Mensen willen weten of eerder stoppen met werken kán en wat de financiële consequenties daarvan zijn. Ook bestaat bij ons de mogelijkheid te starten met een hoger pensioen en later een iets lager pensioen. Die gesprekken helpen onze deelnemers dus bij het nemen van belangrijke besluiten.

Goede voorlichting voor werknemers
We ondersteunen en werken ook samen met werkgevers. Dat doen we onder andere door samen met hen voorlichting te geven aan werknemers over pensioen. Men is gebaat bij goede voorlichting want een goede pensioenregeling maakt een bedrijf aantrekkelijk als werkgever.

Verbinding met de deelnemers, gepensioneerden en werkgevers
Op vele manieren staat PMT in direct contact met de deelnemers en werkgevers. PMT heeft een zogenoemd paritair bestuur met meerdere bestuursleden die in de sector hebben gewerkt of verbonden zijn met de sectorale organisaties van (oud)-werknemers en werkgevers. Ook heeft PMT een verantwoordingsorgaan, dat is samengesteld uit gekozen werknemers en gepensioneerden uit de sector en een aantal leden die zijn voorgedragen vanuit de werkgeversorganisaties. Niet alleen via de leden van het bestuur en het verantwoordingorgaan staat PMT in direct contact met de sector, er zijn ook andere persoonlijke contacten van PMT met onze achterban.

Zoals u ziet maken we op vele manieren verbinding en zijn we verbonden met onze deelnemers, gepensioneerden en werkgevers. We staan midden in de sector. Van bijeenkomsten tot persoonlijke gesprekken met het bestuur. Want ook zij staan met beide benen in de sector! Daarin zit de kracht van PMT.

Van, voor en door vakmensen!

Jos Brocken, werknemersvoorzitter PMT
Terry Troost, werkgeversvoorzitter PMT

Recente blogs