Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 06 januari 2023

De 5 meestgestelde vragen over scheiden en pensioen

In deze rubriek stellen we 5 vragen aan de pensioenconsulent over een specifiek onderwerp. Deze keer: Scheiden.

Heeft mijn scheiding gevolgen voor mijn pensioen?
Als u gaat scheiden heeft dit invloed op uw pensioen. Als er geen andere afspraken worden gemaakt, heeft uw ex-partner wettelijk recht op de helft van het opgebouwde ouderdomspensioen tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Ook heeft uw ex-partner recht op een deel van het opgebouwde partnerpensioen. Dit noemen we bijzonder partnerpensioen. Maakt u afspraken over de verdeling van het pensioen? Geef dit dan binnen 2 jaar na de scheiding aan ons door.

Welke keuzes hebben mijn ex-partner en ik?
Bij de standaardverdeling krijgt uw ex-partner 50% van het opgebouwde ouderdomspensioen. Een andere verdeling is ook mogelijk, bijvoorbeeld 60/40. Daarnaast heeft uw ex-partner ook recht op een deel partnerpensioen. Om hier afstand van te doen moet uw ex-partner een afstandsverklaring invullen en opsturen. Kiest u voor conversie, dan zetten wij het deel ouderdomspensioen en partnerpensioen om in een geheel apart pensioen voor uw ex-partner. Hij of zij kan dan zelf kiezen wanneer het pensioen ingaat, dat is niet meer afhankelijk van wanneer u met pensioen gaat. Lees meer over uw pensioenkeuzes.  

We zijn niet in gemeenschap van goederen getrouwd, heeft mijn ex-partner dan ook recht op mijn pensioen?
Wettelijk gezien heeft uw partner recht op de helft van uw pensioen. Als u samen andere afspraken maakt, moet u dat aan ons doorgeven.

Hoe geef ik mijn scheiding en onze keuzes door?
Wij krijgen automatisch bericht van de gemeente als u uit elkaar gaat. U hoeft dit dus niet apart aan ons door te geven. Als u andere afspraken maakt, bijvoorbeeld een andere verdeling, dan moet u dat wel aan ons doorgeven. Wij verwerken dan uw keuzes. Stuur ons de gemaakte afspraken via het contactformulier of per post. Vul het formulier Verdeling van het ouderdomspensioen bij scheiding in en stuur de volgende pagina’s uit uw echtscheidingsconvenant op:

  • de eerste bladzijde, met daarop de namen van de partners,
  • de bladzijde(s) met betrekking tot het pensioen,
  • de laatste bladzijde, met daarop de handtekening of stempel van de notaris, rechtbank of advocaat.

Wat gebeurt er als ik opnieuw ga trouwen of een geregistreerd partnerschap aanga? En als mijn ex-partner een nieuwe partner krijgt?
De gemaakte afspraken blijven hetzelfde, ook als uw ex-partner een nieuwe partner heeft. Als u pensioen bij ons blijft opbouwen, bouwt u ook weer partnerpensioen op. Uw nieuwe partner heeft recht op het partnerpensioen dat na de scheiding is opgebouwd.