Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 23 maart 2022

5 vragen over loonheffingskorting

In deze rubriek stellen we 5 vragen aan de pensioenconsulent over een specifiek onderwerp.
Deze keer: loonheffingskorting. 

Wat is loonheffingskorting?
U betaalt belasting over uw inkomen, dit heet loonheffing. Denk bij inkomen aan salaris, AOW of uw pensioenuitkering. Loonheffingskorting, ook wel heffingskorting genoemd, is een korting op de te betalen belasting en de premies volksverzekeringen. U betaalt dus minder belasting als u loonheffingskorting toepast.

Moet ik loonheffingskorting wel of niet toe laten passen op mijn PMT-pensioen?
U kunt loonheffingskorting toepassen op maximaal 1 inkomen. Meestal is loonheffingskorting toepassen op het hoogste inkomen de beste keuze. Op welk inkomen u de loonheffingskorting het beste kan toepassen, hangt af van uw persoonlijke situatie. In de interactieve video Loonheffingskorting helpen we u bij het maken van de juiste keuze.

Accepteer de persoonlijke cookies om deze inhoud alsnog te tonen.



Ik wil de toepassing van loonheffingskorting wijzigen. Hoe doe ik dat?
U kunt uw keuze altijd aanpassen. Dit kunt u gemakkelijk doen via het wijzigingsformulier. Het is belangrijk dat u duidelijk aangeeft wanneer de wijziging in gaat. De wijziging kan niet eerder ingaan dan per 1 januari van het huidige jaar.

Ik zie dat er geen loonheffing wordt ingehouden op mijn pensioenuitkering, hoe komt dat?
Loonheffingskorting wordt standaard toegepast op de AOW-uitkering. U moet zelf aan ons doorgeven of u loonheffingskorting wil laten toepassen op uw PMT-pensioen. Is uw PMT-pensioen bijvoorbeeld hoger dan uw AOW-uitkering? Dan kunt u de loonheffingskorting meestal beter laten toepassen op uw PMT-pensioen. Vergeet dan niet aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB) door te geven dat zij geen loonheffingskorting mogen toepassen op uw AOW-uitkering. Dit kunt u doen in Mijn SVB.

Heb ik recht op loonheffingskorting als ik in het buitenland woon?
Als u in het buitenland woont, heeft u niet altijd recht op loonheffingskorting. De belastingdienst heeft op de website precies staan wanneer u wel of geen recht heeft op loonheffingskorting.

Wilt u meer informatie over loonheffingskorting? Op de website van de Belastingdienst vindt u altijd de laatste informatie.