Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 27 maart 2024

PMT bundelt krachten in de energietransitie

Als grote institutionele beleggers met een sterke maatschappelijke betrokkenheid willen we graag bijdragen aan de grote maatschappelijke uitdagingen. Eén van deze uitdagingen is de energietransitie.

Een betrouwbaar energienet
Elektriciteit hebben we namelijk allemaal nodig. Het houdt ons warm, geeft ons licht en zorgt ervoor dat de maatschappij draaiende blijft. Om de energietransitie te doen slagen moeten we in Nederland allemaal een bijdrage leveren. Want zonder stroom gaat het licht letterlijk uit. Komt ons vestigingsklimaat én het behalen van de klimaatdoelen in gevaar. Komt de woningbouw tot stilstand en blijven we afhankelijk van fossiele brandstoffen uit het buitenland. Een veerkrachtige economie heeft een betrouwbaar energienet en transitie naar hernieuwbare energiebronnen nodig. Dat vereist enorme investeringen, kennis en kunde, de 5 grootste pensioenfondsen slaan daarom de handen ineen om een stevige bijdrage te leveren aan dit urgente probleem.

De krachten bundelen
Wij zijn bereid onze krachten te bundelen met die van de overheid en bieden onze gezamenlijke (financierings-)kracht en expertises aan om samen een belangrijke bijdrage te leveren aan de energietransitie in Nederland. Pensioenfondsen kunnen door samenwerking met overheidsinstanties een sleutelrol spelen in de energietransitie, waaronder de realisatie van bijvoorbeeld de warmte- en elektriciteits­netwerken.

Om echt energie te geven aan deze transitie vragen wij het nieuwe kabinet om ambitieus en betrouwbaar overheidsbeleid, meer publiek-private financieringsmogelijkheden en een volwaardige nationale investeringsinstelling.

Door meer gezamenlijk met de overheid op te trekken kunnen we langdurig stabiele rendementen halen én een belangrijke bijdrage leveren aan de nood­zakelijke energietransitie in Nederland. Hiermee bieden wij onze deelnemers nu en in de toekomst een goed pensioen in een duurzame wereld.

Lees meer over hoe we gezamenlijk een bijdrage willen leveren aan de energietransitie (pdf).