Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 19 april 2023

5 vragen over werken na pensioen

Voor veel werkenden betekent het bereiken van de AOW-leeftijd het einde van hun loopbaan. Maar doorwerken ná AOW kan een persoonlijke keuze zijn.

Kan ik werken na mijn pensioen?
Vindt u uw werk nog veel te leuk om met pensioen te gaan? Naast later met pensioen gaan is doorwerken na uw AOW-leeftijd een mogelijkheid. Zeker als u uw inkomsten verder wilt aanvullen. U kunt bijvoorbeeld volledig of in deeltijd doorwerken als zelfstandig ondernemer of in dienst als werknemer.

Hoe zit het met mijn PMT-pensioen als ik na AOW blijf werken?
Als u binnen de Metaal en Techniek werkt, bouwt u pensioen op bij PMT tot uw AOW-leeftijd. Blijft u na uw AOW-leeftijd werken, dan bouwt u geen pensioen meer op. De keuzes die u maakt voor uw PMT-pensioen bepalen de hoogte van uw pensioen. Niet of u na uw AOW blijft werken.

Wat moet ik regelen met mijn werkgever als ik wil doorwerken?
Uw arbeidscontract in de Metaal en Techniek stopt automatisch wanneer u de AOW-leeftijd bereikt. Wilt u na uw AOW graag bij uw huidige werkgever blijven werken? Overleg met uw werkgever wat er mogelijk is. U kunt misschien opnieuw een tijdelijk of vast contract aangaan. De cao blijft gelden, behalve als u met uw werkgever schriftelijk andere afspraken maakt.

Wat zijn de voordelen voor mijn werkgever als ik blijf werken?
Uw werkgever blijft profiteren van uw ervaring en kennis. Daarnaast zijn er belastingvoordelen. Na uw AOW hoeft uw werkgever voor u geen AOW-premie meer te betalen. Ook de premies voor werknemersverzekeringen komen te vervallen. U blijft wel verzekerd voor de Ziektewet. Bij ziekte heeft u maximaal 13 weken recht op doorbetaling in plaats van 2 jaar.

Wat betekent werken na mijn pensioen voor mijn inkomsten?
Bijverdienen heeft geen gevolgen voor de hoogte van uw AOW of uw pensioen, maar mogelijk wel voor uw belasting. Bekijk op het overzicht van de Belastingdienst wat er verandert voor uw belasting. Ontvangt u toeslagen, dan heeft een ander inkomen daar misschien invloed op. U berekent het met de rekenhulp van de Belastingdienst.

Meer weten?
De regels voor werken na AOW zijn bepaald in de Wet werken na AOW-gerechtigde leeftijd. Op de website van Rijksoverheid vindt u meer informatie over wat er verandert op uw werk als u doorwerkt na uw AOW-leeftijd.