Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Geschreven door

Jos en Terry

Voorzitters PMT

Gepubliceerd op 21 september 2022

Verbeter de wereld. Ook een taak van ons pensioenfonds

Je kunt geen krant openslaan of het gaat over een crisis: de oorlog in Oekraïne, de inflatie, de energieprijzen die de pan uit rijzen, de opvang van vluchtelingen, de tekorten in de zorg. De wereld staat echt een beetje op zijn kop.

Het gaat slecht met het klimaat. Droogte, branden, smelten van gletsjers en poolkappen, maar ook ongekende neerslag en overstromingen. Een grote zorg en verantwoordelijkheid voor en van iedereen. Het maakt niet uit waarover je mensen spreekt, er is weinig vertrouwen in betere tijden. En dan hebben we nog de pensioenen, waar ook veel om te doen is.

Onze (voormalige) deelnemers en gepensioneerden maken zich daarover zorgen. We horen het van henzelf als we ze spreken op onze bijeenkomsten en ze sturen ons geregeld mails waarin ze hun zorgen uiten over hoe ze rond moeten komen nu alles zoveel duurder is en misschien nóg duurder gaat worden. Daar komt dan de onzekerheid bovenop dat het straks met het pensioen dat ze hebben opgebouwd ook de verkeerde kant op zou gaan als we overgaan naar het nieuwe pensioenstelsel.

Wij hebben als pensioenfonds niet direct invloed op al die belangrijke zaken maar wel op de pensioenen en onze beleggingskeuzes. Samen met onze organisaties van werknemers en werkgevers zetten we ons in voor een goede regeling en goede dienstverlening voor onze deelnemers en ondertussen bereiden we ons voor op het nieuwe pensioenstelsel, samen met onze uitvoerder MN. Een van de belangrijke onderdelen is een evenwichtige overstap van het huidige stelsel naar het nieuwe. Dat wordt invaren genoemd. We willen er in ieder geval voor zorgen dat de hoogte van het pensioen wordt behouden ook met hetzelfde perspectief voor de verwachte uitkeringen in de toekomst, én dat ze van het pensioen kunnen genieten in een leefbare wereld. En laat dat nou iets zijn waar we ons steentje aan moeten bijdragen. Dat doen we met ons beleggingsbeleid én samen met de bedrijven die zijn aangesloten bij PMT. Al die bedrijven zijn onmisbaar voor de energietransitie. Ze ontwikkelen nieuwe technologieën, produceren, installeren en onderhouden onder meer isolatie, waterpompen, zonnepanelen en windmolens of onderdelen daarvan. Goed voor het klimaat en goed voor de werkgelegenheid in onze sector.

Een andere goede ontwikkeling in onze sector met impact op de energietransitie, die we hier toch even willen noemen, is het voornemen van Tata Steel om over te gaan naar productie van staal met waterstof. Een belangrijke stap voorwaarts.

Zelf willen wij ook impact maken. Dat doen wij via ons beleggingsbeleid. We vinden het belangrijk om te investeren in beleggingen die een positief effect hebben op mens en milieu, dus ook op het klimaat. We doen er steeds meer aan. Zo hebben wij € 75 miljoen geïnvesteerd in een fonds van Innovation Industries. Dit fonds houdt zich bezig met het verstrekken van kapitaal aan Nederlandse startups en ondernemingen die op zoek zijn naar groeikapitaal. Daarnaast investeren we via het SUSI Renewable Energy Fund II. Zij richten zich op beleggingen in de infrastructuur voor schone energie, energie-efficiency, energieopslag en distributiecapaciteit. En deze week maakten we bekend dat we € 600 miljoen extra investeren in hernieuwbare energie. Investeringen die helemaal passen bij ons fonds en bij onze bedrijven en onze vakmensen. Helaas kunnen we hier niet alle investeringen opsommen maar neem gerust eens een kijkje op onze website. Daar kunt u meer lezen over hoe wij al jaren een actief verantwoord beleggingsbeleid voeren om er zo voor te zorgen dat u en uw (klein)kinderen kunnen (blijven) genieten van een pensioen in een leefbare wereld.

Jos Brocken, voorzitter namens werknemers

Terry Troost, voorzitter namens werkgevers

Recente blogs

27 maart 2024

Laat de Wet toekomst pensioenen niet gijzelen door nieuwe discussies en vertraging

Moeten we uw “pensioenlot” laten bepalen door (nieuwe) politieke discussies? Het antwoord daarop is nee. De Wet toekomst pensioenen is geen sprookje dat uit de lucht is komen vallen. En het is ook geen eenzame reis geweest. Het is het resultaat van jarenlange discussies, onderhandelingen en analyses. In april staat weer een pensioendebat gepland. Het is heel goed mogelijk dat men dit moment aangrijpt om wederom vragen te stellen en kritische kanttekeningen bij de wet te plaatsen. Die wet is nota bene al bijna een jaar geleden van kracht geworden. Kritisch zijn is natuurlijk goed, dat houdt de boel scherp maar op een gegeven moment is het wel een keer klaar. Bedrijfstakpensioenfondsen willen graag over naar het nieuwe stelsel.

Lees artikel
MVB Handen Schudden In Natuur
28 september 2023

Waarom woningen ons geheim voor succes zijn

Als pensioenfonds moeten we slim beleggen om langdurig stabiele rendementen te behalen. Daarom investeren we in vastgoed. In dit blog vertellen onze voorzitters Terry Troost en Eunice Bronswijk meer over onze vastgoedprojecten.

Lees artikel
19 mei 2023

Doe het wel!

Positieve en negatieve verhalen over de Wet Toekomst Pensioenen vullen inmiddels al een jaar of 2 de krant. Meningen en duidingen die ervoor zorgen dat er onduidelijkheid ontstaat. En onduidelijkheid betekent doorgaans onrust. Alleen al daarom is het goed dat de wetsbehandeling over de WTP op korte termijn wordt afgerond. In deze nieuwe blog leggen de bestuurders van PMT uit wat het belang is van het nieuwe pensioenstelsel.

Lees artikel