Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Geschreven door

Jos en Terry

Voorzitters PMT

Gepubliceerd op 06 oktober 2022

Investeren met invloed én impact

Private equity. Het is misschien alweer uit het nieuws, maar afgelopen week hoorden wij bij PMT hoe men in Amerika en Canada denkt over ESG factoren (Milieu, Maatschappij en Governance) in het beleggingsbeleid en specifiek in hoe zij denken over investeren in private equity. We waren enigszins verbaasd. Amerikanen en Canadezen staan nog aan de wieg van verantwoord beleggen en zijn op dit moment vooral gefocust op behalen van maximale rendementen, zonder voorwaarden.

Dat is wel even anders dan bij ons. Wij vinden verantwoord beleggen juist belangrijk én we zijn ervan overtuigd dat verantwoord beleggen niet minder financieel resultaat oplevert. We willen allemaal een goed pensioen in een leefbare wereld. We nemen u deze keer graag mee op het behalen van rendementen in een specifieke categorie, namelijk private equity. Waarom investeren wij daarin, en vooral…wat vinden wij belangrijke voorwaarden bij zo’n investering? Want zomaar ergens in investeren, dat willen en doen we niet. Dus ook niet bij private equity. We stellen eisen aan bedrijven waar we in beleggen en willen een zo hoog mogelijk rendement. Dat geldt overigens voor al onze investeringen. We beleggen tenslotte uw geld, voor uw toekomstig pensioen.

Maar wat is private equity nou precies?
Private equity ondernemingen zijn niet-beursgenoteerde bedrijven en kunnen daardoor, als ze extra geld nodig hebben, geen aandelen uitgeven zoals bedrijven die wel beursgenoteerd zijn. Als een niet-beursgenoteerd bedrijf geld nodig heeft, zoals veel bedrijven in onze sector dan proberen zij dat op te halen bij een bank of een private investeerder, zoals een pensioenfonds. De hoogte van de benodigde investering hangt af van het doel van de inzet van het geleende geld en kan variëren van enkele honderdduizenden tot miljarden euro’s.

We stellen zo financiering beschikbaar voor ondernemingen die innovatieve producten en of diensten ontwikkelen voor de problemen van vandaag en morgen, maar ook voor ondernemingen die geld nodig hebben om te groeien. Ook wordt er financiering beschikbaar gesteld aan bedrijven die in de kern gezond zijn, maar financieel niet goed presteren en waar een andere manier van werken nodig is om weer tot goede resultaten te komen. In het laatste geval kijken we altijd uitdrukkelijk of de private equity beheerder de langetermijn gezondheid van de onderneming als uitgangspunt heeft. We beleggen niet in de categorie waarin bestuurders of aandeelhouders het bedrijf ‘leegplukken’, waarmee private equity vaak negatief in de publiciteit komt.

Het is een gegeven dat private equity gewild is bij investeerders. Dat komt door de hoge rendementen die daarmee worden behaald. En u weet het, als iets gewild is, wordt het product duurder. Zo kun je dit dus ook zien. Iedereen wil graag hoge rendementen ontvangen. Wij ook, voor u, voor uw toekomstig pensioen. Beheerders van private equity vragen dan ook een behoorlijke vergoeding en die bestaat uit een vast deel en een prestatieafhankelijke beloning. De prestatieafhankelijke beloning wordt alleen betaald als er een rendement voor PMT wordt behaald, dat boven een vooraf bepaald niveau ligt. De in te houden vergoeding is dus direct gekoppeld aan hoeveel geld zij voor u verdienen. Bij geen of een laag rendement, krijgen zij geen prestatieafhankelijke vergoeding. Dit is een veelgebruikte aanpak door pensioenfondsen met partijen die namens hen investeren.

Beheersing van kosten is en blijft een belangrijk thema voor PMT. Dit betekent niet dat kosten zo laag mogelijk moeten zijn, maar dat de kosten in verhouding moeten staan tot de meerwaarde van de verwachte opbrengsten. En de opbrengst van private equity loog er niet om in 2021 : een hoog rendement (40,5%) met een nettowinst van € 2,4 miljard en dat betekent maar mooi een bedrag van ruim € 1.700 per deelnemer!

Wij beleggen onderwijl al jaren in private equity, met goede resultaten. Maar wij hebben, naast goede rendementen nóg een belangrijk streven met onze investeringen in deze categorie. Invloed én impact. Met private equity hebben we namelijk meer invloed omdat we kunnen sturen vanuit de voor ons belangrijke impactthema’s, zoals innovatie, waarbij we ons richten op bedrijven die bijvoorbeeld technologieën ontwikkelen die bruikbaar zijn in onze eigen sector. Dat heeft impact.
Goed voor de sector, goed voor uw pensioen!

Jos Brocken, werknemersvoorzitter PMT

Terry Troost, werkgeversvoorzitter PMT

Recente blogs

27 maart 2024

Laat de Wet toekomst pensioenen niet gijzelen door nieuwe discussies en vertraging

Moeten we uw “pensioenlot” laten bepalen door (nieuwe) politieke discussies? Het antwoord daarop is nee. De Wet toekomst pensioenen is geen sprookje dat uit de lucht is komen vallen. En het is ook geen eenzame reis geweest. Het is het resultaat van jarenlange discussies, onderhandelingen en analyses. In april staat weer een pensioendebat gepland. Het is heel goed mogelijk dat men dit moment aangrijpt om wederom vragen te stellen en kritische kanttekeningen bij de wet te plaatsen. Die wet is nota bene al bijna een jaar geleden van kracht geworden. Kritisch zijn is natuurlijk goed, dat houdt de boel scherp maar op een gegeven moment is het wel een keer klaar. Bedrijfstakpensioenfondsen willen graag over naar het nieuwe stelsel.

Lees artikel
MVB Handen Schudden In Natuur
28 september 2023

Waarom woningen ons geheim voor succes zijn

Als pensioenfonds moeten we slim beleggen om langdurig stabiele rendementen te behalen. Daarom investeren we in vastgoed. In dit blog vertellen onze voorzitters Terry Troost en Eunice Bronswijk meer over onze vastgoedprojecten.

Lees artikel
19 mei 2023

Doe het wel!

Positieve en negatieve verhalen over de Wet Toekomst Pensioenen vullen inmiddels al een jaar of 2 de krant. Meningen en duidingen die ervoor zorgen dat er onduidelijkheid ontstaat. En onduidelijkheid betekent doorgaans onrust. Alleen al daarom is het goed dat de wetsbehandeling over de WTP op korte termijn wordt afgerond. In deze nieuwe blog leggen de bestuurders van PMT uit wat het belang is van het nieuwe pensioenstelsel.

Lees artikel