Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 01 december 2022

PMT neemt voortouw in gesprekken over mensenrechten en arbeidsomstandigheden

Op 1 december gaat het internationale samenwerkingsprogramma PRI Advance van start. Wij trekken samen met zo’n 120 andere investeerders op, en gaan in gesprek met bedrijven in de metaal- en mijnbouwsector, en de hernieuwbare energie sector.

De bedrijven in deze sectoren spelen een sleutelrol in de energietransitie. De producten die zij maken, waaronder windmolens en zonnepanelen, zijn onmisbaar in de overstap van fossiele energie naar schonere vormen van energie. Tegelijkertijd doen zich juist in deze sectoren mensenrechtenrisico’s voor. Wij willen graag bijdragen aan de energietransitie, én vinden het belangrijk dat in de productieprocessen goede arbeidsomstandigheden worden gewaarborgd – zowel in Nederland als elders. Het gehele programma omvat ongeveer 40 bedrijven.

Wij nemen het voortouw
Vanuit dit programma gaan we als aandeelhouder in gesprek met twee mijnbouwbedrijven, en twee bedrijven uit de hernieuwbare energie sector. Wij nemen het voortouw in drie van de vier dialogen (‘lead investor’), en werken hierbij samen met een aantal andere investeerders die ook in deze bedrijven beleggen (‘collaborating investors’).

In de gesprekken met de betreffende bedrijven dringen we samen met de andere investeerders erop aan om mensenrechtenkwesties in de bedrijfsactiviteiten en waardeketens aan te pakken, en de vooruitgang inzichtelijk te maken. Ook wordt de bedrijven gevraagd om hun lobby-activiteiten af te stemmen op hun verantwoordelijkheid om mensenrechten te respecteren. Vaak geven bedrijven aan dat zij mensenrechten respecteren, maar blijkt dit niet uit hun lobby- en politieke activiteiten.  

Meer informatie over het programma