Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 04 april 2022

Met pensioen in IJsland?

Het adembenemende Noorderlicht, de prachtige Blue Lagoon en de ongerepte natuur. IJsland wordt als vakantiebestemming steeds populairder. Maar stel dat u IJslander zou zijn, kunt u dan een beetje genieten van een goed pensioen? En krijgen IJslanders eigenlijk wel pensioen?

Afgelopen jaar werd Nederland van haar troon gestoten. IJsland kwam voor het eerst de lijst in van beste pensioenen en belandde direct op nummer 1. Dat heeft vooral te maken met dat iedereen, ook zzp'ers, pensioen opbouwt. En omdat werknemers kunnen kiezen bij welk pensioenfonds ze pensioen willen opbouwen, als zij bij een bedrijf werken dat geen cao heeft.

Wanneer hebben inwoners in IJsland recht op ouderdomspensioen?
In IJsland hebben inwoners, net als in Nederland, recht op een pensioen van de overheid. Dit is vergelijkbaar met de AOW. In Nederland heeft iedereen recht op AOW. In IJsland krijgt men dit pensioen van de overheid vanaf 68,5 jaar en alleen onder een bepaald inkomen. Als een IJslander meer dan € 4100,- pensioen bruto ontvangt vanuit een pensioenfonds dan vervalt het recht op pensioen van de overheid. 

Aanvragen ouderdomspensioen
In IJsland mogen de inwoners alleen overheidspensioen aanvragen als ze tussen hun 16e en 67e 3 kalenderjaren in IJsland hebben gewoond. IJslanders krijgen alleen het volledige overheidspensioen als ze 40 jaar of meer in IJsland hebben gewoond. Anders wordt dit bedrag opnieuw berekend. In Nederland geldt zo'n regel ook. Als u bijvoorbeeld een aantal jaar in het buitenland heeft gewerkt dan ontvangt u minder AOW.

Zzp'ers bouwen zelf pensioen op
Een zelfstandige in IJsland is verplicht om 12% van het brutoloon aan een pensioenfonds te betalen. Als aan het einde van het jaar blijkt dat iemand meer heeft verdiend, kan het pensioenfonds een extra betaling vragen. Als het inkomen juist veel lager was, dan wordt dit afgetrokken van de premie. Ook is het mogelijk om, in bepaalde gevallen, een periode geen premie te betalen. Ook kunnen zzp'ers zelf kiezen bij welk pensioenfonds ze pensioen willen opbouwen.

Keuze
IJslandse werknemers die bij een bedrijf werken zonder cao, net als zzp'ers, kunnen zelf kiezen bij welk pensioenfonds ze pensioen willen opbouwen. Niet alle pensioenfondsen staan daar voor open. Op dit moment kan dat bij 11 van de 21 pensioenfondsen.

Dit artikel is onderdeel van een serie. Bent u bijvoorbeeld ook benieuwd hoe pensioen in Frankrijk geregeld is? Lees meer in dit artikel.